Vad bygger du din identitet på? I en tid där det talas mycket om att man ska vara “den man är” är denna fråga extra viktig att ställa sig. När identiteten känns osäker vill Gud visa dig att du kan bygga den på hans kärlek.

Identitet. Vad betyder det egentligen? På Nationalencyklopedins hemsida är definitionen: “självbild, medvetenhet om sig själv som en unik individ”. Det är inte särskilt krångligt att förstå, men vad är det som gör dig till just dig? Vad är din identitet och vad ingår i den? En stor del av tonåren och ungdomen går ut på att forma sin identitet, hitta sin plats i världen, hitta sin roll i gruppen och forma sina värderingar. Det är inte helt smärtfritt. Identitetskris är nog något som de flesta har känt av någon gång. Kanske har du haft en? Kanske går du igenom en just nu?

Jag tror att identiteten blir skör om vi bygger den av föränderliga saker.

Sandslotts-identitet

Jag tycker att Molly Sandén beskriver känslan av att vara osäker på sin identitet ganska bra i en låt: “Jag vet vad jag vill, jag vet ingenting, det känns som jag är gjord utav sand”. Man kanske är med om något som utmanar ens värderingar eller upptäcker att man inte vill vara den personen som alla andra ser en som. Man kanske inser att det jag velat bli sedan jag var liten inte är något för mig och att jag nu inte har någon aning om vad jag vill längre. Vi lägger ofta vår identitet i föränderliga saker som popularitet, relationer, värderingar och prestationer. Jag tror att identiteten blir skör om vi bygger den av föränderliga saker. Den blir som ett sandslott som inte behöver särskilt mycket påtryckning för att det ska rasa ihop.

Guds barn

Men vad är egentligen min identitet då, när man tar bort allt det föränderliga? I Bibeln står det att vi får vara Guds barn när vi tror på honom. Det betyder att vi får ha vår identitet hos honom. Det låter kanske konstigt, men det är så Gud ser på oss, på dig och mig. Vad innebär det då att vi får vara Guds barn? Det innebär att vi är villkorslöst älskade. Vi behöver inte prestera något eller förtjäna Guds kärlek, vi får den helt enkelt därför att Jesus dog och uppstod så att vi kunde bli Guds barn. Och det är något som är oföränderligt. Din identitet som Guds barn kan inte falla sönder som sand, den är byggd på något mycket starkare: Jesus.

Foto: unsplash.com Saeed Mhmdi
DELA
Föregående artikelInsidan tipsar – Compassion
Nästa artikelI Guds kraft