Att vi får bli Guds barn beror på att Jesus gav upp sin status. Han avstod från sin jämlikhet med Gud, fastän han var lika mycket Guds Son hela tiden. Det är det julen handlar om.


Så här är det: Guds Son har alltid funnits i himlens glädje. Men det som hände den första julnatten var att Guds Son lät sig födas som en bebis, genom jungfru Maria, in i vår värld. Han avstod alltså från himlens härlighet! Och den stora poängen är att han gjorde det frivilligt – för vår skull.

Gud blev människa

Nya Testamentet hjälper oss att förstå detta. Så här skriver Paulus i Filipperbrevet 2:6-7a: Han var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik.

Jesus är världens bästa förebild för ett liv som inte styrs av statusjakt och likes.

När Jesus avstod från jämlikheten med Gud blev han en av oss. Det betyder att han blev sårbar och utsatt precis som alla andra människor. Han kände både glädje och sorg, han skrattade och grät, han kunde vara både arg och glad, han var pigg och trött, han var lugn och orolig, han hade både frid och ångest och mycket, mycket mer.

Ödmjukhetens väg

Ett viktigt ord för att förstå vad Jesus gjorde är ordet “ödmjukhet”. Jesus ödmjukade sig under Guds vilja. Det betyder att han levde så som Gud ville även om det fanns en bekvämare väg han kunde ha gått. Han gick ödmjukhetens väg även om det kostade honom väldigt mycket – ja, till och med hans eget liv! Paulus skriver att när Jesus kom ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. (Fil 2:8, jämför också Matt 20:28)

Tre viktiga lärdomar

Vi kan ta med oss tre viktiga punkter från detta:

1Jesus är världens bästa förebild för ett liv som inte styrs av statusjakt och likes.

Han visar på ett liv som handlar om att visa kärlek till sina medmänniskor i stället för ett liv med det egna egot i fokus. Med den synen blir de människor man har runtomkring sig de viktiga, till exempel de man möter i skolan och på fritiden. 

2Om man vill leva ett liv med Jesus som förebild måste man först låta honom ta hand om en!

En väldigt bra bild för detta är en händelse som inträffar på kvällen innan Jesus dör på korset. Han äter påskmåltid med sina lärjungar och plötsligt börjar han tvätta lärjungarnas fötter, något som slavar eller betjänter brukade göra på den tiden. När Jesus ska tvätta aposteln Petrus fötter vägrar han att låta Jesus göra det, men då säger Jesus till Petrus att Om jag inte får tvätta dig har du ingen del i mig (Joh 13:8b). Om du vill försöka ge upp din status för att leva mer för andra så måste du först låta Jesus “tvätta dina fötter”. Det betyder att du ger Jesus din synd och annat som är tufft i livet, och att du erkänner att du behöver honom och hans förlåtelse och kraft.

3När Jesus ödmjukade sig och dog på korset uppväckte Gud honom och gav honom universums högsta status:

Därför har Gud också upphöjt honom över allting och gett honom namnet över alla namn (Fil 2:9). På grund av att Jesus gick längst ned, för vår skull, så reste Gud honom högst upp! Gud gör på samma sätt med oss. När vi ödmjukar oss och lämnar hög och häftig status för att följa Jesus – DÅ kommer Gud att höja oss mycket högre än vi kan ana. Och han gör det på sitt sätt, som är det bästa. Ödmjuka er inför Herren, så ska han upphöja er (Jak 4:10).