Gud är död! Så sa en tysk filosof som hette Nietzsche på 1800-talet. Nietzsche är död och begraven nu. Men det är inte Gud.

Många som inte tror på Gud menar, precis som Nietzsche, att Gud bara är ett påhitt eller ett önsketänkande utifrån de behov som vi människor har. I så fall är vi kristna ganska tragiska typer och det vi håller på med i kyrkan är som mun-mot-mun-metod och konstgjord andning på någon som redan är död. Vi vill så gärna att Gud ska leva och vara på riktigt, så att vi inte inser fakta; det är dags att ge upp.

Även för den som vill vara en kristen och tro på Gud kan frågorna ibland hopa sig och tvivlet komma krypande. Varför visar sig inte Gud mer? Varför griper han inte in? Varför är han så tyst? Okej, Jesus gjorde kanske bra grejer för 2000 år sedan… men vad gör han idag? Har han gått och lagt sig eller rest iväg på långsemester till andra sidan av universum?

Jag har full förståelse för att man kan tänka på båda dessa sätten, och den personliga erfarenheten av att Gud känns frånvarande kan vara väldigt smärtsam. Men samtidigt vill jag hävda att det är svårt att komma till dessa slutsatser om man undersöker saken lite närmre. Gud är varken död eller på semester – han gör tvärtom mer än någonsin!

Detta feta sommarnummer av Insidan vill vi stanna upp inför vad Gud gör idag, just nu. Vi tror att det kan ge både en ny förståelse, en ny förväntan och en ny förtröstan. Det behöver vi alla mer av!

Här kan du läsa om på vilket sätt Jesus är närvarande på jorden idag, att han ber för oss i himlen, att Gud kallar på fler än någonsin, att han helar och upprättar människor, att han skapar nytt liv varje dag, att han talar genom sitt ord och att han dessutom vill göra ännu mer. En död Gud? En Gud som tagit semester? Knappast!

Glad sommar och glad Insidan-läsning, önskar vi i redaktionen.