Bibelns berättelse om när Israels folk leddes ut ur slaveriet i Egypten visar hur beroende folket var av Gud. Man brukar se denna berättelse som en bild för det kristna livet, och här finns mycket vi kan lära oss om livets vandring.

Bibeln berättar om att Israels folk levde i slaveri i Egypten, och det får vara en bild för hur vi människor utan Gud är slavar under synd och död. Vi är inte fria så länge vi styrs av synden i våra liv. Men Gud såg sitt folk och grep in! Han ledde dem genom Röda havet så att de nådde frihet, och på samma sätt öppnade Jesus vägen till frihet för oss genom sin död och uppståndelse. 

Livet som en ökenvandring

Nu befinner vi oss mitt i den långa ökenvandringen som följde efter Röda havet. Den vandringen var inte enkel. I öknen var folket hela tiden beroende av Gud. De fick mat i form av manna från himlen varje dag. Vi är också beroende av Gud. Bibeln är vår andliga mat, och Gud har också omsorg om våra fysiska och materiella behov. När folket mötte fiender gav Gud dem beskydd – ofta till folkets stora förvåning eftersom de ständigt tappade modet. I 2 Moseboken 14:13–14 uppmuntrar Mose folket när de överhopas av tvivel: Var inte rädda! Stanna upp och bevittna den frälsning som Herren idag skall ge er (…) Herren skall strida för er, och ni skall hålla er stilla. Tappa inte modet – Gud står på din sida!

Guds vägledning

Israeliterna var också helt utlämnade åt Guds vägledning för att veta vilken väg de skulle gå. Gud ledde dem som en molnstod om dagen och som en eldstod om natten. Vi får också ledning i de vägval vi gör i livet – vi kan lita på att Gud vet den bästa vägen även om den inte alltid känns som den lättaste. 

Tappa inte modet – Gud står på din sida!

Himlen – det utlovade landet

Israels folk nådde till slut fram till det utlovade landet, och det var helt tack vare Gud som de kunde komma in i landet. Vi får också se fram emot att en dag välkomnas till det utlovade landet – himlen. Jesus gick före för att bereda rum för oss när han dog för oss. En dag kommer vi att möta Gud ansikte mot ansikte och uppleva frihet fullt ut. Det får vara en tröst när livet känns som en torr och snårig öken.

Hela resan ett Guds verk

Bibelns berättelse om uttåget ur Egypten och ökenvandringen är en uppmuntrande påminnelse om att vi människor inte klarar oss utan Gud i våra liv. Gud leder oss och hjälper oss hela tiden, även när det inte verkar så. Gud har gett dig det du behöver fram till idag och kommer fortsätta med det under hela ditt livs vandring. Det kan du lita på.

Foto: Nathan McBride, Unsplash
DELA
Föregående artikelÖkenplanetens Messias
Nästa artikelEtt riktigt bra erbjudande