Vad säger Bibeln?


Sackeus var en ensam kille. Han var inte omtyckt av någon och höll sig därför mest för sig själv. Med lite bakgrundsfakta förstår vi att han till stor del hade sig själv att skylla; genom att luras och utnyttja andra blir man sällan omtyckt.

Samtidigt vet vi väldigt lite om hans bakgrund och vad han gått igenom – varför han hamnat där han hamnat. Så är det också för oss, vi kan vara ensamma på grund av både vad vi själva gjort och vad andra har gjort mot oss. Jag tror att alla människor, även mitt i en härlig gemenskap, på ett eller annat sätt kan känna sig ensamma.

Men Jesus går fram till Sackeus. Jesus söker upp honom och kallar på honom. Nämner honom vid namn. Och slår fast: jag måste komma hem till dig! Det är både ett objektivt faktum och en kärleksfylld längtan, som Jesus levererar här. Sackeus behöver Jesus. Och Jesus längtar efter Sackeus. Det samma gäller för dig!

För den som har Jesus är läget aldrig nattsvart.

I vår trasiga värld kommer inga relationer att vara fullkomliga. En del relationer får oss att krympa och må dåligt. Andra får oss att växa och må bra. Men vi kan inte förvänta oss fullkomlig gemenskap från någon – då kommer vi alltid att bli besvikna. Och alla relationer kan tas ifrån oss. Även om berättelsen om Sackeus är en riktig solskenshistoria vet vi inte alls hur det gick med ensamheten för honom. Kanske fick han fortsätta brottas med utanförskap? Så är det för en del av oss. Det är en tung börda. Men för den som har Jesus är ändå läget aldrig nattsvart.

Hos Jesus finns vår djupaste tillhörighet. Bibeln menar att detta är meningen med ditt liv: att du får vara med honom. Med honom är vi aldrig riktigt ensamma och vi kommer aldrig bli övergivna. Även om ingen annan verkar vilja vara med dig, så som det var för Sackeus, så längtar Jesus efter dig. Han vill vara med dig. Han bara måste gästa också ditt hem!

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelSe den ensamme
Nästa artikelEnsam?!