Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna. (Ef 6:12)

Kanske kommer denna vers som en obehaglig chock för oss, så att vi helst vill bläddra vidare. Men att stoppa huvudet i sanden har aldrig varit en bra lösning. Tvärtom, det är när vi ser verkligheten som den är som vi kan få den hjälp vi behöver. Vi behöver se tre saker.

1. Vi befinner oss i en strid. Varje människa är indragen i en strid på liv och död. Det gäller våra egna liv, men också andras. Vad vi gör av våra liv spelar därför stor roll och vi behöver vara beredda på fiendens attacker. Fiendens mål är att få oss bort från Jesus så att vi går evigt förlorade. Modlöshet, upproriskhet, kärlekslöshet, självförakt, rädsla m.m. – fienden har många knep för att på olika sätt få oss på fall. Och för att få oss att få andra på fall.

Därför handlar kristet liv alltid om att behöva Jesus

2. En osynlig fiende. Det är inte människor, hur störiga de än kan vara, som är problemet. Vi ska därför inte ha vårt fokus på dem. Jo, som mål för vår kärlek. Men så ofta lyckas den onde skapa splittring och strid mellan oss – vi som borde samarbeta och avslöja att han är vår gemensamma fiende. Kan det vara så att andemakter påverkar oss, våra tankar, vår attityd och hur vi förhåller oss till varandra och till Jesus för att få oss att skada varandra, påverka varandra, dra oss bort från Jesus och skada vår tillit och glädje över honom? Jesus kallar själv den onde för ”den här världens furste”. Det måste ju innebära att han har viss möjlighet att påverka. Vi måste lära oss att avslöja hans lögner och angrepp.

3. Segern är vunnen. Frågan är inte vilken sida som kommer vinna, utan vilka som kommer vara på den vinnande sidan. Jesus har redan gett de onda makterna dödsstöten: Han avväpnade härskarna och makterna och gjorde dem till allmänt åtlöje när han triumferade över dem på korset (Kol 2:15). Därför handlar kristet liv alltid om att behöva Jesus. Ju mer mer vi inser att vi behöver honom och flyr till honom, desto starkare blir vi. Även om vi i oss själva är klena. Han har ju all makt! Det är genom att ta skydd hos honom och hämta kraft i honom som striden kan vinnas. Det behöver vi göra varje dag.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan och lärare på Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. jakob.andersson@insidan.net
DELA
Föregående artikelOmgivna av änglar
Nästa artikelAnvänd Guds skyddsutrustning