Medan vi väntar på att Jesus ska komma tillbaka är inte tanken att vi ska sitta på våra händer och vara passiva. Han har kallat oss till att vara redo.

Allt ska ta slut. Det är ju ändå en lite läskig tanke. Livet har ju bara börjat. Du kanske tänker att du är ung och frisk och förväntar dig ett långt spännande liv med många olika upplevelser.

Men vänta lite nu… vad är det egentligen som säger att det ska ta slut? Ja, det är ju faktiskt ganska mycket som gör det. Både naturen, vetenskapen och Bibeln.

Vi lever i en väldigt orolig tid på många sätt. Jordklotet håller på att haverera, fler och fler arter utraderas, klimatmålen kan vi inte nå, pandemier drabbar oss, krig och oroligheter sprider sig, folk flyr sina länder, politikerna tappar greppet om inflation och ekonomi och så vidare. Vem kan man lita på? Situationen upplevs som hopplös! Ingen har koll!

Vikten av Jesus

Jag tycker att det är helt underbart att ha någon att vända sig till när allt verkligen är kaos. Jesus vill hjälpa oss att förstå vad som händer. För honom är det inte en överraskning vad som sker idag. Han visste om det och förutsåg det. Därför är det tryggt få läsa vad han sa om det som kommer att ske, till exempel i Matt 24-25, Mark 13 och Luk 21:25-36.

Lägg varje dag i Guds hand.

Som kristna har vi en väldig fördel av att veta att tiden har ett slut. Den tiden kommer inte att bli lätt. Tvärtom – den blir svår. Men vi vet att vi tillhör honom som har all makt och är med oss alla dagar, även de tunga och svåra. I en liknelse visar Jesus att vi ska vara som tjänarna som väntar att deras Herre ska komma tillbaka från ett bröllop. Var som tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom när han kommer och knackar på (Luk 12:36).

Tjänarnas uppgift var att vara vakna och vänta på sin herre och betjäna honom när han kom tillbaka. De skulle vara fokuserade och de skulle inte bli överraskade när han kom. Jesus menar inte att vi alltid ska vara fysiskt vakna. Det skulle kräva många kaffekoppar. Däremot vill han att vi alltid ska vara medvetna om att han kommer tillbaka. Vi ska inrätta vårt liv som om han kan komma vilken minut som helst.

Vad innebär det för mig?

  • Ha alltid en bra relation med Jesus! Vakna varje morgon och vänd dig till honom det första du gör. Kolla inte först in de senaste uppdateringarna på dina sociala medier. Ta din mobil och öppna din bibelapp. Lyssna på ett eller två kapitel från din bibelläsningsplan. Fundera lite på vad den kan säga dig idag. Be Jesus om förlåtelse för dina synder även om du kanske inte just då känner för det. Tacka honom för att han dog och uppstod för dig och att det är en sanning även idag. Be honom om hjälp med denna dagens utmaningar i skolan eller var det nu är. Lägg ditt liv i hans händer och förvänta dig att han går med dig varenda dag. 
  • Var övertygad om att han älskar dig och att han har en plan för ditt liv. Du kan vara helt säker på det även om du har en dålig dag. Han är väldigt intresserad av hur du har det och vill ditt allra bästa.
  • Även om du visste att han kommer imorgon kan du lugnt uträtta dina planer för morgondagen, och ”plantera ditt äppelträd idag”. Så är det faktiskt! Gud har inte skapat denna jord för att vi ska sätta oss ner och dö. Han vill att vi ska njuta av livet så länge vi lever här. Utbilda dig till det du är intresserad av! Gör ditt bästa och var kärleksfull och positiv mot dem du möter!
  • Panika inte! Var inte rädd! Han har kontrollen! Visst kan man bli orolig när man ser hur allt i livet är huller om buller och kaos. Lägg varje dag i Guds hand. Då får du också ta varje dag ur hans hand!
  • Det finns ingen tryggare person än den som tillhör Jesus. Du kanske har sjungit sången Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara. Den berättar om hur vi som kristna får ha det. Ta fram och läs och sjung den. Den ger mig trygghet och glädje!
  • Han har sagt att han ska komma tillbaka när alla folk nåtts av evangeliet. Han har därför gett sina lärjungar i uppgift att, medan de väntar på att han ska komma tillbaka, arbeta för att göra alla folk till hans lärjungar. Genom att låta ditt liv alltid ha det fokuset så skyndar du på att han kommer tillbaka snart (2 Petr 3:8-12a).