Ibland tänker vi att vi måste tränga oss fram genom folkmassorna för att få möta Jesus, andra gånger vill vi betrakta försiktigt på avstånd. Men Jesus tar initiativet till att möta oss, oavsett om vi känner oss vilsna eller vet exakt vad vi vill. 

Sackeus bodde i Jeriko och jobbade som tullindrivare åt romarna (som var ockupationsmakten). Han samlade alltså in pengar för att finansiera förtryckarna, och tog ofta mer än han behövde för att lägga i sin egen ficka. Han blev rik, men det var inte på ett schysst sätt. Needless to say: ingen gillade Sackeus.
Jesus däremot, ville alla träffa. Folket trängdes när han kom till Jeriko. Ingen ville missa ett ord eller en möjlighet att se och höra den omtalade mannen.

Sackeus, skynda dig ner, för i dag måste jag gästa ditt hem

Jesus bryter isen …

Även Sackeus ville se Jesus, men det var omöjligt för honom att komma fram i folkmassan. Dels för att han var utstött, dels för att han var väldigt kort. Men Sackeus hade bestämt sig: han skulle åtminstone se Jesus, kosta vad det kosta ville. Så han klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att få en skymt. Man kan undra hur människor reagerade, när de såg fulingen Sackeus sitta ihopkrupen uppe i trädet. Kanske skrattade man åt honom, och orden som fälldes kan inte ha varit trevliga. Vilken tönt.
Men plötsligt stannar Jesus. Sackeus, skynda dig ner, för i dag måste jag gästa ditt hem (Luk 19:5b). Går det att tänka sig något mer oväntat? Jesus tar första steget, bryter isen, säger Sackeus namn och tvångsinbjuder sig själv till honom. Mannen som alla hatade, vill Jesus komma hem till. När Jesus möter honom gör Sackeus en u-sväng. Han som tidigare lurat människor på pengar är nu redo att frikostigt ge tillbaka och dela med sig. Han vill ge hälften av det han äger till de fattiga och ge fyrdubbelt tillbaka till dem han bedragit. Han blir förvandlad på djupet när Jesus möter honom.

… och kommer hem till oss!

Människorna runt omkring blev förmodligen väldigt förvirrade. Vissa blev nog glada: vad fint att Sackeus ångrat sig. Men många blev förmodligen upprörda och arga: “Vill Jesus hälsa på hemma hos Sackeus? Det han gjort är ju oförlåtligt!” Men Jesus är säker på vad han vill, han vill möta just Sackeus.

Luk 19:1-10
→ Läs texten i din egen Bibel

Jesus tar initiativ, han vill vara med Sackeus, och han vill vara med oss, även när vi gömmer oss högt uppe bland bladen. Vi vill kanske också se vem Jesus är, höra vad han har att säga, fundera på om hans ord är goda nog för oss att vilja följa. Vi vill kanske iaktta honom på avstånd, men vågar inte släppa in honom hela vägen. Men Jesus vill inte bara bli betraktad på avstånd, han vill komma in hela vägen i våra hjärtan. Och även när vi försöker gömma oss vill han ta första steget, komma hem till oss, och förvandla våra liv.