Vad tycker Gud om olika yrken egentligen? Kan man jobba i en bar eller utveckla vapen – och samtidigt vara kristen? Kanske har du funderat på det någon gång, och undrat om det bara finns vissa jobb för den som vill följa Jesus.

Är du en av dem som undrar vad du ska jobba med? Det bästa rådet du kan få när det handlar om livsfrågor är att leta efter svar i Guds eget ord, och i Bibeln talas det faktiskt om en rad olika yrken! Här finns allt från herdar, smeder och fiskare, till mer speciella yrken för den tiden, som bagare, soldater, frisörer och tulltjänstemän. Givetvis talas det också om missionärer, förkunnare och församlingsledare.

Men det står förstås inget i Bibeln om till exempel IT-specialister, piloter eller designers! Så vad tycker Gud om det? Låt oss titta på frågan om att vara kristen och välja yrke från lite olika håll.

Guds skyltfönster

Chang Duong, unsplash.com

För det första: finns det yrken eller uppgifter som är bättre än andra i Guds rike? Till exempel missionär eller pastor? Det står ju i Bibeln att vi ska gå ut och gör alla folk till lärjungar! (Matt 28:19). Gud vill förstås att vi ska vittna om honom. Det är faktiskt vad vi är skapade till att göra. Vi får tjäna och berätta om honom både med munnen och genom hur vi lever. Man kan säga att vi ska vara som stora skyltfönster för Gud, och sprida hans kärlek vidare till alla människor.

Flera av oss är också kallade till särskilda uppdrag som predikanter, präster eller bibellärare – men det måste inte betyda att just du ska bli det. För det är ju inte alla människor som söker sig till en kyrka, ett missionshus eller en bibelskola. Tänk om det bara skulle finnas kristna på sådana ställen? Då skulle vi ju varken gå ut eller kunna möta alla folk, som det står i Bibeln.

Det är alltså inte ett ”bättre kristet jobb” att vara präst eller predikant än att vara sjuksköterska, gymnasielärare eller bagare. Eller för den delen att ha en hobby som fotbollsspelare, modellflygare, frimärkssamlare eller orienterare. Gud vill att du ska berätta om honom, men det kan du ju göra för dem du möter oavsett var du jobbar.

Det där med vapen

Finns det då yrken eller uppgifter som är sämre än andra i Guds rike? Tja, yrkeskriminell är förstås inte så bra. Eller diktator. Möjligen kan det finnas sätt att tjäna Gud på även som bov, men jag har svårt att hitta något … Men seriöst, om vi tittar på vissa andra uppgifter blir frågan svårare att svara på. Vi började prata om vapenutvecklare; kan det verkligen vara något för en kristen? Eller officerare, poliser och andra som arbetar med vapen? Det står ju i Guds bud att vi inte ska mörda (2 Mos 20:13).

Kan man jobba i en bar eller utveckla vapen – och samtidigt vara kristen?

När det gäller vapenfrågan kan vi faktiskt gå tillbaka till Bibeln, för där står åtminstone några ord om möten med soldater. I Lukasevangeliet kapitel 3 kommer några soldater och frågar Johannes Döparen hur de ska göra för att komma närmare Guds rike. Då skulle förstås Johannes kunnat svara att de först och främst skulle sluta upp med att vara soldater, men istället säger han till dem: ”Pressa inte pengar från någon med våld eller lögn, utan nöj er med er lön!” Ett annat exempel hittar vi i kapitel 7. Där kommer ett bud till Jesus från en hög officer som behöver hjälp. Reaktionen från Jesus blir att han berömmer officeren som öppet visar sin tro.

Tips från coachen

Vi kan alltså inte säga att Jesus fördömer yrken som har med makt eller vapen att göra. Tvärtom får vi lite ledtrådar till frågan om hur man kan följa Jesus i olika yrken:

  • Utnyttja inte din position för att vinna egna fördelar.
  • Lyd Gud mer än människor.
  • Visa din tro i ditt arbete.
Xenia Bogarova, unsplash.com

I Romarbrevet 13:4 står det: Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa. Men gör du det onda ska du vara rädd, för överheten bär inte svärdet utan orsak. Jag som skriver detta har varit officer inom Försvarsmakten, och jag tolkar bibelordet som att det är statens uppgift att ge sina medborgare ett skydd mot både kriminalitet och krig. Jag tror också att Gud vill ha tjänare som arbetar med sådana uppgifter. Därför anser jag att det är bra att det finns kristna som väljer yrken som polis, officer och väktare. Ändå behöver du själv fundera vidare på den svåra frågan om och när det är rätt att möta våld med våld, särskilt om du är intresserad av yrken som omfattar vapen.

Hur ska jag då tänka när det gäller andra maktpositioner? En person som jobbar på bank kan ju välja att bevilja ett lån eller inte, och en politiker måste prioritera bland många områden som behöver stöd. Jag tror inte att det finns några enkla svar här heller, men även här kan de tre råden användas. Att leva nära Jesus kan få dig att tänka mer på de människor som dina beslut påverkar, än på dina egna fördelar. Att lyssna mer på Gud kan finslipa din känsla för vad som är rätt och fel, och även ge dig styrka att våga stå upp mot felaktigheter och orättvisor inom ditt arbetsområde. Att våga stå för något och visa vem du följer kommer att skapa respekt och förtroende bland människor runt omkring dig.

Har jag med mig Jesus på jobbet?

Jesus på jobbet

Fabian Grohs, unsplash.com

Vi kan alltså se i Bibeln att Jesus välkomnar alla människor i sin gemenskap, och inte stänger ute någon människa på grund av ett yrke. Visst kan vi fråga oss vad som skulle hända om Jesus verkligen fick möta och börja påverka en bartender som säljer sprit, någon som sätter rubrikerna i en skvallertidning eller en person som skapar reklam för tobaksindustrin. Men den viktigaste frågan är ändå: vad händer när Jesus verkligen får möta och påverka mig?

Vilket arbete och vilken uppgift du än kommer att ha, behöver du ställa frågorna: ”Har jag Jesus med mig på jobbet? Hur tjänar jag honom bäst?” Gud vill verkligen att du ska följa honom. Du är hans älskade barn, och han vill forma dig i sin kärlek. Det vill han göra oavsett vad du kommer att arbeta med.

Gud har gett dig både förmågor och intressen! Han formar dig på olika sätt för uppgifter i sitt rike, och han vill att du ska göra något gott med allt det som du fått av honom.

Samtidigt behöver Gud sina barn överallt i samhället, i alla branscher och på alla nivåer. Han vill sprida budskapet om frälsning till kunden i baren och till kunden på H&M, till den som sitter i fängelse och till den som sitter i riksdagen, till både städaren och bankdirektören. Var tror du Gud vill placera dig?

Foto: Jonatahn Harrison, unsplash.com
DELA
Föregående artikelEtt räkneproblem
Nästa artikelBoktips: Jesus är___