Jesus säger: Kom, följ mig. Att följa Jesus innebär att du kommer att förändras inuti och den förändringen kommer människor runt dig att se. Men vad innebär det i praktiken att följa Jesus?

Texten vi ska utgå ifrån för att försöka förstå vad Jesus menar med orden ”Kom, följ mig” finns i Matteusevangeliet kapitel 4. Ett inspirerande kapitel där vi får läsa om hur Jesus frestas av djävulen, hur han kallar sina första lärjungar och hur han berättar för människor om himmelriket.

Livet med Jesus

För den som sagt sitt ja och vill följa Jesus börjar ett fantastiskt liv, men kanske inte ett smärtfritt liv. Vi får bottna i insikten att allt samverkar till det bästa för den som älskar Gud men vi måste också iklä oss Guds vapenrustning, som du kan läsa om i Efesierbrevet 6:10, och förbereda oss varje dag för att möta världens bekymmer och smärta. Ett liv med Jesus innebär inte att din väg kommer gå spikrak till himlen, men du kan vara trygg med att Jesus redan har övervunnit döden och att han går med dig i livets alla stunder, lätta som svåra. Jesus kallar på dig oavsett vad du går igenom i ditt liv. Glöm inte att han också har varit människa och att han känner igen sig i det du går igenom. Våga tro att han förstår!

De första lärjungarna

I Matt 4 kan vi läsa om hur Jesus kallade sina första lärjungar och vi förstår ganska snabbt att Jesus är någon speciell. Alla fyra lärjungar svarade direkt på Jesus uppmaning genom att de genast släppte allt de höll på med och följde med honom. 

Jo, för att Guds ord har en kraft långt större än vi kan förstå. 

Hur kom det sig då att Petrus, Andreas, Jakob och Johannes lämnade sitt gamla liv för ett liv i gemenskap med Jesus? Jo, för att Guds ord har en kraft långt större än vi kan förstå. Rent logiskt vore kanske det bästa alternativet att strunta i uppmaningen och stanna kvar i ”tryggheten”. Kanske var lärjungarna också rädda? Men det avgörande var att de litade på hans ord. Det får vi också göra, släppa kontrollen och våga kasta oss ut i ett liv tillsammans med Jesus, varje dag. 

Vi är människofiskare

Precis som lärjungarna fick uppdraget att bli människofiskare när de valde att följa Jesus, har vi när vi väljer att följa Jesus fått samma uppdrag. Vad menar Jesus egentligen med att vi ska vara människofiskare? Jo, han menar att vi aktivt ska inspirera människor till att vilja lära känna Jesus och upptäcka Guds kärlek och förlåtelse. Hur vi evangeliserar kan se ut på många olika sätt. Ett riktmärke skulle kunna vara orden som Franciskus av Assisi som levde på 1200-talet sägs ha sagt: ”Predika alltid, och om nödvändigt, använd ord.” 

Yttre glöd och inre frid

Hur ska vi då göra för att uppfylla vår uppgift? Låt din tro bli en personlig relation mellan dig och Gud. Börja sen skapa relationer med människor du möter i din vardag. 

Om du lever ett liv i tro på Jesus, med regelbunden bibelläsning och bön kommer du att återspegla Jesus oavsett om du vill det eller inte. Människor kommer att se att du äger något som ger dig en yttre glöd och en inre frid.

Gud vill inte att vi ska forcera fram tro hos människor, nej han vill att människor av egen kraft ska vilja välja honom. Det är där vi kommer in i bilden, som Guds redskap. Låt Gud använda dig till att få andra att lära känna honom. Var uppfinningsrik och lita på hans ord! 

Umgås med andra

Att umgås med kristna vänner är livsviktigt för din tro. Den kristna gemenskapen är oerhört betydelsefull, men glöm inte bort att se och umgås med dem som ännu inte lärt känna Jesus. De är också underbara människor med spännande tankar, personligheter, humor och känslor. Alla människor är skapade till Guds avbild och just därför finns spår av Gud att hitta i oss alla. Och precis som att vi tror att vi som kristna har något att ge till den som ännu inte tror, kan denne lika gärna ha något att ge oss.

Foto: Alekon pictures, Unsplash
Jenica Paulsson
Ängelholm
DELA
Föregående artikelKallad till vad?
Nästa artikelKallad och utvald