Många är kallade, men få är utvalda. (Matt 22:14)

I Matt 22:1-14 berättar Jesus en liknelse om en kung som bjuder in till bröllopsfest. Konstigt nog tackar de inbjudna nej – de har fullt upp med annat. Då uppmanas tjänarna att bjuda in alla de möter på vägarna, både onda och goda. De kommer till festen, men en person kastas ut eftersom han inte har bröllopskläder. Jesus avslutar liknelsen med de förbryllande orden: “Många är kallade, men få är utvalda.”

Bibeln är mycket tydlig med att Gud vill frälsa hela mänskligheten.

Vad ska det här betyda? Är bara vissa utvalda? Det är lätt att bli förvirrad. Men både den här texten specifikt och hela Bibeln är mycket tydlig med att Gud vill frälsa hela mänskligheten, ja till och med hela världen. Tjänarna skulle ju bjuda in alla!

Varför envisas då kungen med att kasta ut en gäst på grund av fel klädsel? Är bara vissa klädstilar okej i himlen? Självklart är det inte vad Jesus pratar om. Kläderna i berättelsen symboliserar att ta emot frälsningen genom Jesus. På Jesus tid var det vanligt att bröllopsgäster fick festkläder av dem som bjöd in, och det var mycket förolämpande att inte ta emot dessa. Det var ju som att säga att man var finare själv och ville visa upp sina egna, tjusiga kläder. 

Det kan vara smärtsamt och innebära en uppoffring att “ge upp sig själv”, som Jesus utmanar oss att göra. Jesus vill ha förstaplatsen i vårt hjärta och våra liv. Men Jesus är tydlig med att bara den som tar emot kläderna, frälsningen genom honom, kan vara med på bröllopsfesten i himlen. Är du för fin för att ta emot Guds gåva, nåden? Vill du hellre visa upp din egen fina duktighet? Vi behöver alla ödmjuka oss och ta emot Jesus – då är vi bland de utvalda. Som Paulus skriver: “Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det.” (Ef 2:8)

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Malin Henningsson
Redaktionschef för Insidan och ungdomssekreterare för ELU i Hässleholm.
DELA
Föregående artikelKallad, vad innebär det?
Nästa artikelAlva fick ihop vetenskap och tro