Pip, piiip, piiiiiiip! Brandlarmets tjut är öronbedövande. Paniken växer. Grytan har kokat över, spisen är alldeles svart och oset fyller hela lägenheten.

Hur blev det så här? Jag följde ju receptet. Det skulle vara idiotsäkert. Men icke. Lunchen får idag en tydlig bismak av bränt misslyckande. Har du också upplevt något liknande? Det kan vara både i stort och smått. Just som man varit helt säker på att klara av något – kanske man till och med har gjort det hundra gånger tidigare utan problem – så plötsligt finner man sig stående i spillrorna av krossade drömmar. Trots att man följer reglerna (eller receptet) till punkt och pricka så är fiaskot ett faktum.

Följ receptet!

Livet skulle kunna liknas vid matlagning. Följ receptet: studera, jobba, lägg till lite träning, en gnutta nöje, ett mått av vänner och – voilà – ett lyckat liv! Eller kanske som kristen: be, läs bibeln, gå i kyrkan – vips så blir allt perfekt och du kommer aldrig göra fler misstag. Fast vänta lite nu. Så där är det ju faktiskt inte. Det finns ingen som aldrig gör misstag – inte ens ”superkristna” (vilka det nu är). Och dessutom, hur noga man än är med att följa receptet så kan inga prestationer i världen öppna upp himmelrikets dörrar.

Han följde receptet och betalade notan.

Nådens nyckel

Är det kört då? Nej. Tack och lov är det inte det. Nyckeln till härligheten heter Nåd. Gratis och utan finstilta krav på återbetalning, erbjuder Jesus oss att komma till honom utan att först behöva fixa till oss själva eller lyckas med våra ”recept”. Vi får komma precis som vi är. Vad Jesus gjorde den där påsken i Jerusalem för 2000 år sedan har i allra högsta grad betydelse även för oss idag. Han gjorde vad vi inte kunde: följde ”receptet”, levde syndfritt och betalade notan för hela mänskligheten med sitt eget liv. Denna Jesus räcker ut en hand till oss, mitt i våra svårigheter. Han möter oss där vi är och vill oss väl. Med Jesus som middagsgäst så blir maten välsignad och då spelar mina begränsade matlagningskunskaper mindre roll.