Jag bara gråter. Jag är 14 år, sitter på en lång kyrkbänk i en jättestor kyrka med tusentals glada ungdomar och jag bara gråter. Det är inte första gången den veckan (eller ens den dagen) som jag sitter på den där bänken och gråter. 

Jag är på mitt allra första nyårsläger och för allra första gången i mitt liv har jag börjat fatta något som totalt har “blown me away” (samt fått mina tårkanaler att gå helt bananas). Hela jag håller på att sprängas av all den godhet som jag de senaste dagarna har upptäckt är riktad mot MIG. Jag har hört om det så länge jag kan minnas, men för första gången så fattar jag att Jesus älskar mig. För första gången i mitt liv fattar jag att Jesus ser mig och att han tittar på mig med en blick som är helt otrolig. Det är som att jag helt tydligt och konkret verkligen ser Jesus framför mig, uppspikad på korset. För första gången någonsin inser jag att han hänger där för min skull. Jesus ger sitt liv för att han älskar mig, vill rädda mig och ge mig ett helt nytt liv tillsammans med honom. 

Korset gör skillnad

Innan den här upplevelsen ville jag helst inte att alltför många på min skola skulle veta att jag var kristen, speciellt inte de snygga, populära människorna. Efter att jag kom hem från lägret ville jag inget annat (och gjorde inget annat!) än att hela tiden hitta sätt att berätta om Jesus. Nu ville jag att alla skulle få göra samma erfarenhet som jag. Jag ville att alla runt mig också skulle få bli helt blown-away av Jesus kärlek, att de skulle få SE honom och få fatta långt in i sina hjärtan att Jesus på riktigt dog på korset för att de ska få leva. Mötet med den korsfäste förvandlade mig för alltid och jag har ännu inte mött något som trumfar den explosion av kärlek som möter oss vid Golgata kors. 

Korset gör skillnad i våra liv! 

Trygghet i Gud 

Korset är en ständig påminnelse om att Gud älskar mig helt oberoende av min inställning till honom. Jesus dog för mig medan jag ännu var syndare. Det vill säga Jesus älskade mig och dog för mig när jag ville att han skulle försvinna från mitt liv och DÖ. Korset påminner mig också om att all min skuld är utplånad. Jesus ropar inte “det är halvfärdigt!”. Jesus ropar ut att det är FULLBORDAT. Jag ser på korset och vet att jag inte behöver försöka städa upp min egen skit eller hålla på och fjäska för Gud för att göra honom nöjd med mig. Jesus har redan löst allt och jag är förlåten.  

Alla andra gudar kräver av oss att betjäna dem, men vår Gud blöder, dör och ger sitt allt för oss.

Kraft att förlåta andra 

När jag ser upp mot den korsfäste och ser vad Jesus har varit beredd att göra för att förlåta mig blir det totalt omöjligt för mig att inte vilja förlåta andra. Det jag fått som gåva av Jesus vill jag ge vidare till andra.  

Tröst i lidande

Mitt liv har varit och är kantat av lidande av olika slag. Många gånger fattar jag inte vad Gud håller på med eller varför han inte griper in på ett tydligare sätt. Det är inte alltid jag har svar på frågan “varför?”. Men när jag ser på korset vet jag i alla fall att svaret inte är “för att Gud inte bryr sig”. I mötet med den korsfäste blir det mer än tydligt att Gud VERKLIGEN är en Gud som VERKLIGEN bryr sig. 

Motivation till evangelisation

Så fort jag blir otaggad på evangelisation vet jag att det är dags för mig att stanna upp inför korset. Där ser jag hur mycket Gud älskar dem som avvisar honom och vad han varit beredd att göra för att vinna dem till sig. Det blir också tydligt vilken underbar Gud vi tror på – en Gud man VILL berätta om för andra. Alla andra gudar kräver av oss att betjäna dem, men vår Gud blöder, dör och ger sitt allt för oss. Vår Gud älskar oss mer än sitt eget liv.

Hopp för världen 

Vår värld är kaos på så många sätt och jag blir lätt modlös. Vad är lösningen för vår trasiga värld? Jesus och hans försonande död på korset. Utan Jesus försonande död på korset så vore vi och den här världen helt körda. På grund av korset vet vi att det finns förlåtelse och försoning. Det finns hopp om ett nytt, förvandlat liv och om ett lyckligt slut efter döden. På grund av Jesus kors kan vi veta att det aldrig är kört för någon enda människa. 

För min del vill jag aldrig vara stolt över något annat än vår Herre Jesu Kristi kors genom vilket världen är korsfäst för mig och jag för världen. (Gal 6:14)

Foto: Chris Curry, Unsplash
DELA
Föregående artikelElia – blir ompysslad
Nästa artikelAtt få se Jesus