För den som inte är kristen kanske korset mest ser ut som ett stort misslyckande, och ändå är det detta som kristna fortsätter att predika och vittna om tvåtusen år efter Jesus död och uppståndelse. Nu ska vi titta på vad korset betyder.

Längst fram i Hyssna kyrka där jag är präst finns en altartavla, med Jesus som hänger på korset, och med hans mamma Maria på ena sidan och lärjungen Johannes på andra sidan. Se Guds Lamm som tar bort världens synd! (Joh 1:29) står det på gammalsvenska under. Korset står som alltings centrum. Men vad betyder korset egentligen?

Guds plan

Det första som Bibeln lyfter fram är att detta är Guds plan.

När Jesus dör på korset så utstår han konsekvenserna av vår synd. 

Sedan började Jesus undervisa dem: ”Människosonen måste lida mycket och bli förkastad av de äldste och översteprästerna och de skriftlärda. Han måste bli dödad, och efter tre dagar uppstå igen.” (Mark 8:31)

Jesus talar om det vid flera tillfällen, och apostlarna fortsätter att undervisa om hur Jesus dog enligt Guds plan för att rädda oss. 

Synden

Så varför behöver Jesus dö? Bibeln visar för oss att människans största problem inte är vad vi tror att det är. Olika kriser i världen kan verkligen vara allvarliga, men det största problemet är att vi inte står i en god relation till Gud. Bibelns undervisning om synden visar för oss att synden skiljer oss från Gud. Vi står som Guds fiender och är i uppror mot vår skapare. Synden handlar om att inte vilja lyssna på Gud och följa honom, utan att vi i stället väljer bort honom som är livets källa. Att leva utan gemenskap med Gud, att stå som hans fiende, är allvarligt. Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre (Rom 6:23).

Korset

Tänk nu: Om detta stämmer, att synden är så allvarlig att den leder till döden, hur ska vi då klara oss? Korset är Guds svar. 

Och så som Mose upphöjde ormen i öknen måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv. Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom (Joh 3:14–17).

När Johannes skriver om Mose, så är det från 4 Mosebok 21. Folkets synd ledde till Guds straff. Giftiga ormar bet folket, och räddningen var en förebild till Kristus – Mose skulle göra en kopparorm och sätta upp på en trästav, högt så att alla kunde se den. Alla som såg på den blev räddade. På samma sätt räddas alla som tror på Jesus – han ger i stället för döden evigt liv till alla som tror på honom. Guds plan är att vi ska leva. 

Förbannelsen

Förbannelse är inte det många använder som en svordom, utan beskriver vad det innebär att stå utanför gemenskapen med Gud. När Jesus dör på korset så utbrister han: “Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig!” Att vara övergiven av Gud, det är vad det betyder att vara under förbannelse. I Galaterbrevet 3:13 står det: Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att bli en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä. När Jesus dör på korset så utstår han konsekvenserna av vår synd. Att stå utanför gemenskapen med Gud, att vara förbannad. Här finns något oerhört stort för oss att hålla fast vid. För Jesus skull kan jag inte bli övergiven av Gud. Jag litar i stället på att Jesus, Guds egen Son, blev ställd under den förbannelse som skulle drabbat mig för att jag skulle slippa. 

Offret

Innan Jesus, i Gamla Testamentet, fick Guds församling olika offer att utföra. Det renade tillfälligt från synden, men pekade fram emot vad Jesus en gång skulle göra. Det är det som Johannes 1:29 handlar om: Se Guds Lamm som tar bort världens synd! Här, när Jesus dör på korset, så offrar han sig, Guds Son blir ett offerlamm. Offerlammet skulle vara utan minsta fel eller brist. Precis sån är Jesus. Därför kan han gå in i vårt ställe. Han som inte visste av synd, honom gjorde Gud till synd i vårt ställe, för att vi i honom skulle bli rättfärdiga inför Gud (2 Kor 5:21).

Befrielse

Ni var döda genom era överträdelser och er oomskurna natur, men också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och utplånat skuldebrevet som vittnade mot oss med sina krav. Det tog han bort genom att spika fast det på korset (Kol 2:13–14). Jesus död på korset ger förlåtelse och befrielse till oss. Innan var vi döda, men den som är döpt och tror på Jesus har fått ett nytt liv. 

Seger

Jesus död och uppståndelse är Guds stora seger. Det slutar inte med döden, utan Jesus uppstår och segrar. Han segrar över synden, ondskan, djävulen och allt ont. Genom tron får du och jag del i den uppståndelsen. Uppståndelsens liv och Andens kraft är verksam i oss (Ef 1:18–20). I dopet har vi till och med dött och uppstått tillsammans med Jesus (Rom 6:3–11). Det innebär också ett nytt liv för den som tror på Jesus. Det kristna livet är ett uppståndelseliv tillsammans med den uppståndne. Den som är förenad med Kristus i dopet och tron är en ny skapelse. Vi är Guds barn, fria att leva tillsammans med Jesus Kristus i denna världen och i det eviga livet. 

Genom Jesus kors får vi komma nära Gud och vi får försonas med varandra.

Försoning 

Genom Jesus död på korset och underbara uppståndelse är vi alltså inte längre fiender till Gud, eller bundna av synden, utan försonade med Gud. Från att ha varit fiender blir vi Guds vänner. Det påverkar också våra relationer till varandra. 

Så skulle han försona de båda med Gud i en enda kropp genom korset, där han dödade fiendskapen. Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära. Genom honom har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern (Ef 2:16–18). Genom Jesus kors får vi komma nära Gud och vi får försonas med varandra.

Korset är centrum

Därför är korset alltings centrum och vårt stora hopp. Det finns förlåtelse och frihet för all synd. Det finns hopp för varje syndare som vänder sig till Jesus. Det finns nytt liv för den andligt döda. Det finns en frälsare som gjort allt för att rädda oss, rädda dig. Det finns ett nytt liv tillsammans med honom som har dött och uppstått för oss! 

Jag har genom lagen dött bort från lagen för att leva för Gud. Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son som har älskat mig och utgett sig för mig (Gal 2:19–20).

Bön
Tack Fader att du sänt din Son Jesus för att rädda mig från min synd och ge mig nytt liv. Nu ber jag dig: Rädda mig, för Jesus skull. Förlåt mig min synd, och ge mig den helige Ande, så att tron kan växa och korsets kraft kan forma mitt liv. Särskilt ber jag att du förlåter mig för … (Om det är något konkret som du känner att Gud påminner dig om så nämn det för honom här.) Tack Jesus att du har dött för allt detta och uppstått för att rädda mig. Jag lägger hela mitt liv i dina händer, låt mig få leva i allt det goda du ger. I ditt namn ber jag. Amen.

Foto: Mohamed Nohassi, Unsplash
DELA
Föregående artikelKorset = kärlek?
Nästa artikelSjälens övertygelse