”Bara du blir kristen och lär känna Jesus försvinner alla problem i ditt liv och du kommer att må bra.” Ibland kan man höra någon säga detta. Är det verkligen sant och är det okej att må dåligt som kristen?


Att kristna alltid mår bra är en myt och ett direkt felaktigt påstående. Oavsett om man varit kristen hela livet eller blivit det över en lunchrast har man problem, vilka kan göra att man mår dåligt. Så var det även för Jesus. Jesus hade problem och mådde dåligt, han hade djup ångest, kände sig ensam och övergiven. Eftersom Jesus är vår främsta förebild kan vi av hans reaktion och känslor förstå att det är okej att må dåligt som kristen och känna sig ledsen, ensam eller annat som vi upplever på insidan. Sådana känslor är berättigade och okej. Vi är människor, precis som Jesus var människa, och människor har ibland problem och mår dåligt.

Gömma för att glömma?

När man mår dåligt är det viktigt att fråga sig två saker. För det första bör man fråga sig vad det beror på. Har det med skola, jobb, vänner eller familj att göra? Att förstå orsaken till sitt dåliga mående är viktigt. För det andra bör man fråga sig hur man hanterar sina känslor när man inte mår bra, till exempel känslor av oro, ångest och dålig självkänsla. Alla känslor är lika viktiga men vad gör jag med dem? Ett sätt kan vara att prata med någon man har förtroende för, skriva dagbok eller tala med Gud om dem. Det viktiga är att känslorna får komma fram och inte trycks undan.

Var alltid glada – hur ska jag alltid kunna vara glad?

Var alltid glada

Borde jag inte vara glad, jag som har Jesus? Frågan är i allra högsta grad relevant! I Bibeln står det Var alltid glada, be utan uppehåll och tacka Gud i allt (1 Tess 5:16-18a). Var alltid glada – hur ska jag alltid kunna vara glad? Det är väl motsägelsefullt om det samtidigt är okej att må dåligt? Svaret är att glädje inte enbart är en känsla utan ett tillstånd att leva i. Även om jag för stunden inte känner mig glad kan jag ändå ha ett djupt tillstånd av glädje inom mig eftersom jag vet att jag är ett Guds barn. Detta är en sanning jag behöver påminna mig om i alla lägen, både när jag känner mig ledsen och när jag känner mig glad. I allt och genom allt består kärleken och mitt värde i Jesus.

Jesus var inte alltid glad. Han grät, blev arg och kände ångest. Du kan läsa mer om det i Joh 11:33-34, Joh 2:13-17, Luk 22:39-46.

Tips: Läs artikeln Alltid glad från december 2015!