Att dra en liten vit lögn kan kännas nog så oskyldigt, men lögnen är faktiskt så allvarlig och farlig att Bibeln om och om igen varnar oss för att ljuga. Till och med ett av de tio Guds buden handlar om att vi inte ska göra det. Men varför?


Har ni sett Youtube-klippet där Williot, tre år, blir tagen på bar gärning med kaksmetsskålen? Scenen är följande: Williot sitter med smet över hela ansiktet när hans mamma kommer in i köket: ”Williot! Fick du äta smet?” Williot, som hastigt ställt ner skålen, ser för ett ögonblick både chockad och skuldmedveten ut. Därefter hämtar han sig och svarar: ”Nä, jag har inte ätit nån smet mammis, jag lovar.”

Klippet gjorde succé för några år sedan. Kanske beror det på igenkänningsfaktorn? Vi har alla gjort saker vi inte borde och det finns många frestelser utöver kaksmet. Insikten om att ha gjort någonting fel kan vara jobbig – då är det lätt att ta till lögnen.

Lögnen kan vara ett skydd eller ett sätt att vinna någonting själv

Ett självförsvar som skadar oss

Vi kanske fuskar på ett prov, eller förnekar ett misstag för att framstå i bättre dager. Lögnen kan vara ett skydd eller ett sätt att vinna någonting själv, men i längden förlorar vi ofta på det. I 2 Moseboken 20:16 står det att vi inte ska bära falskt vittnesbörd mot vår nästa. Lögnen skapar ett avstånd, både till Gud, oss själva och våra medmänniskor. Jesus varnade för fariséernas och de skriftlärdas falskhet. De visade upp en vacker, prydlig utsida, men var fyllda av hyckleri och onda avsikter (Matt 23:13-31). Gud ser vad som finns under ytan. Det kan kännas skrämmande att vara ärlig inför honom, men Jesus har lovat att aldrig visa bort oss (Joh 6:37). Kommer vi till honom i uppriktighet kan han arbeta med oss, förvandla oss och fylla oss med sitt goda.

Guds sanning är bättre än våra lögner

Djupast sett ljuger vi kanske för att vi är rädda. Vi inser vår egen otillräcklighet och att vi felar mot Gud och mot andra. Lögnen blir ett skydd mot den obekväma sanningen om oss själva. Samtidigt hindrar den oss från att se sanningen om Guds förunderliga nåd och kärlek. Gud går inte på våra fasader, utan ser igenom alla små skådespel, in i våra hjärtans egentliga avsikter. Jesus säger att vi ska förstå sanningen och att sanningen ska göra oss fria (Joh 8:32). När vi fullt ut förstår att Guds kärlek inte har att göra med våra gärningar och vår duktighet, blir vi fria och får en närmre, intimare relation med honom.

Eftertanke

  1. Är det också att ljuga att inte berätta hela sanningen?
  2. I vilka situationer lockas du till lögn?