Det finns en tänkvärd berättelse om ett stort amerikanskt hangarfartyg som passerade utanför Spaniens kust. Det var det näst största skeppet i hela USAs flotta och det kom tillsammans med flera andra krigsfartyg.

Då kom ett meddelande via kommunikationsradion från en radiosändare rakt framför dem som sa att de var på väg mot kollision och behövde ändra kurs. Amerikanerna menade att det istället var de andra, antagligen en obetydlig spansk båt, som borde flytta sig. Men spanjorerna stod på sig. Till slut tog kaptenen på hangarfartyget till orda. Han förklarade hur stort och mäktigt hans skepp var, hur många andra skepp som eskorterade dem och han beordrade att de andra skulle flytta sig – annars skulle det få ödesdigra konsekvenser. Efter en stund svarade den spanska rösten att de varken ville eller kunde flytta sig då de satt i en fyr. Han rekommenderade de amerikanska skeppen att ändra kurs för att det annars skulle få ödesdigra konsekvenser.

Sanningen kan vi inte flytta på, det är istället vi som behöver förstå och anpassa oss efter sanningen.

Detta nummer av Insidan handlar om sanning. Fyr-storyn har inte hänt på riktigt, men den lyfter fram en viktig poäng. Ibland säger folk: ”Det finns ingen sanning!”, ”Alla har sin egen sanning!” eller ”Sanningen spelar ingen roll!”. Men då har de nog inte riktigt förstått vad sanning är. Sanning är det som är sant och på riktigt oavsett vad vi tycker, tänker, tror, vet, gillar eller vill. Sanningen kan vi inte flytta på, det är istället vi som behöver förstå och anpassa oss efter sanningen.

I kristen tro är sanning ett helt centralt begrepp. Att den kristna trons innehåll är verkligt och på riktigt är helt avgörande. I NT finns ordet sanning 173 gånger och sant 18 gånger. 82 gånger säger Jesus: Jag säger er sanningen … Jesus är glasklar: det budskap som han kommer med är inte ett alternativ, det är det som är rätt och sant och som andra behöver anpassa sig efter.

Därför vill vi i detta nummer både stanna upp inför vad sanning egentligen är, hur vi kan bemöta vår tids tankesätt och även titta på vad det finns för skäl att tro att just kristen tro är sann.