Mer än fina ord

“Mycket snack och lite verkstad” säger man ibland. Kanske om honom som skryter om allt han kan men aldrig visar det. Eller kanske om politiker som säger mycket fint men aldrig tar tag i problemen. Det finns en risk att det blir så i kyrkan också. Bibeln är fylld av tjusiga och fromma ord om hur vi ska leva. Förra numret av Insidan handlade om en del av dessa: förvandling, helgelse, Andens frukt, efterföljelse och Jesuslikhet. Man kan säga att numret som du nu håller i din hand eller läser på din skärm hakar på där det förra slutade.

För Bibeln är tydlig: var ordets görare, inte bara dess hörare. Jesus stannar aldrig heller vid fina ord, han visar vem Gud är och vad han menar i konkret handling.

Och Jesus pratar mycket om att älska sina medmänniskor. Hela meningen med en människas liv är att älska Gud och att älska sina medmänniskor, säger han. Dessutom verkar han mena att vi genom att älska våra medmänniskor visar att vi älskar Gud. Det verkar alltså vara en viktig grej.

För oss blir begreppen älska och kärlek så lätt antingen känslomässiga och romantiska, eller luddiga och innehållslösa. Jesus är mycket mer konkret. Kärlek är inte en fin tanke eller att hoppas på det bästa för någon. Kärlek visar vi genom vad vi gör mot andra människor. Så hur kan vi vara goda medmänniskor? Vad innebär det rent konkret att älska sin nästa? Det är vad det här numret handlar om.

Jesus visar detta med all tydlighet när han dör i vårt ställe. Kärlek kan inte bli mer konkret och tydlig än så. Vi får göra som honom och inte bara snacka, utan genom konkreta handlingar älska dem vi möter, just där vi är.

Bön: Tack Jesus för att du älskat mig ända in i döden. Hjälp mig att ge din kärlek vidare till dem jag möter. Amen.

Foto:
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan och lärare på Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. jakob.andersson@insidan.net
DELA
Föregående artikelVår Gud bryr sig!
Nästa artikelMobbad – men inte ensam