Rätt kläder, rätt prioriteringar, bra betyg, vältränad, populär, snygga bilder på Instagram, många likes, roliga planer för helgen … Vi vill maximera vår tillvaro. Kan vi det? Borde vi det? Bibeln är full av andra perspektiv på livet.

Tidsandan i dag lägger fokus på jag, mig och mitt. Min lycka och mina behov går först. När fokus ligger på oss själva kan vi alltid lyckas lite bättre, göra lite mer, ta en lite snyggare bild. När kicken har lagt sig inser vi att vi ändå inte är nöjda. Vi vill bara ha mer och mer. Jesus vänder på det perspektivet och säger att Det är saligare att ge än att få (Apg 20:35). Ur ett kristet perspektiv går inte livet ut på att maximera min egen lycka. Det är något djupt tillfredsställande för människan att göra gott mot andra människor, att tjäna varandra. Gud vill befria dig från fokus på dig själv så att dina gåvor och din personlighet får finnas till för andra människor. Han vill få oss att upptäcka att det är saligare att ge än att få.

Leva i nåd

Jag tror att människan alltid velat lyckas. Det är en drivkraft som är god, som Gud lägger ner i oss för att vi ska sträva framåt. Det maxade livet kan dock ibland kännas kravfyllt. Det kan göra oss stressade och ge oss en känsla av otillräcklighet. Kanske till och med ångest. Vi försöker lyckas med allt vi gör men mycket blir inte riktigt så bra som vi vill. När vi utgår från oss själva och våra egna behov hamnar ofta andra människor i kläm på ena eller andra sättet. Att kämpa i egen kraft gör oss missmodiga. 

Han vill få oss att upptäcka att det är saligare att ge än att få

När saker blir fel får vi be Gud om förlåtelse. Vi får också berätta för Jesus, i bön, om vad vi misslyckats med eller inte är nöjda med. Han lyssnar, vill möta oss i det och hjälpa oss att få perspektiv på hur vi prioriterar vår tid. I 2 Timoteusbrevet 2:1 står det: hämta nu kraft i den nåd som finns hos Kristus Jesus. Med Jesus finns det alltid en möjlighet att börja om och  hämta ny kraft. Du är älskad oavsett prestation! Och alla dina misslyckanden, dem tar han hand om. 

Ett evighetsperspektiv

Vi lever i en värld som alltid är påverkad av syndafallet. Synden har smutsat ner allt och påverkar dessvärre alla delar av livet. Livet här är ofullkomligt och vi kan leva med en känsla av att något fattas. Livet här på jorden har sina begränsningar och därför strävar människan efter att få nya kickar, att maxa sitt liv och att göra så mycket av sin tid på jorden som möjligt. Som kristen får jag i stället leva med ett evighetsperspektiv på mitt liv. När jag en dag dör kommer jag få fortsätta leva med Jesus. För alltid. Då kan vi snacka om ett maxat liv, Livet 2.0 – Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga (Upp 21:4). Det finns ett lugn att hämta i att livet här inte är slutet. Vi behöver inte uppleva och se allt. Livet här är inte allt. Vi får ta emot livet som en gåva och veta att vår framtid vilar i Guds händer.

Ett liv i tacksamhet

Vi lever i en tid och i en del av världen där vi i princip kan få vad vi vill när vi vill: mat, kläder, prylar, relationer och upplevelser. I en tid då det mesta är lättillgängligt finns risken att vi tar allt detta för givet. Men Gud är alla goda gåvors givare. Tänk efter en stund. Allt det du har i ditt liv som är gott, bra, vackert eller som gör dig glad är en gåva från Gud (läs Jak 1:17). Han är källan till allt gott, han ska därför också ha vår tacksamhet.

Vad är du tacksam över i dag?

Vad är du tacksam över i dag? Tacksamhet kommer inte alltid automatiskt. Testa innan du lägger dig eller nästa gång du pratar med en kompis att berätta vad du är tacksam över. Det kan kanske kännas lite fånigt eller överdrivet men Gud vill fylla vårt liv med tacksamhet. Människan är skapad till att tillbe och lovsjunga Gud.

Paus

Men vad hjälper tacksamheten mot den stressen jag kan känna av att leva ”det maxade livet”? Är inte detta bara ytterligare ett krav – att jag borde vara tacksam också? Nej, jag tror snarare att tacksamheten kan skapa ett andrum. En chans att hämta andan och få perspektiv. Ungefär som när vi har kämpat upp för en brant backe. När vi kommit till toppen får vi njuta av utsikten och andas ut efter strapatsen. Lova Herren min själ, och glöm inte alla hans välgärningar står det i Psaltaren 103:2 och vidare i psalmen radas det upp exempel på hur Gud gjort gott mot oss. I tacksamheten ser vi vad vi faktiskt har, vad Gud faktiskt redan har gett oss. Många gånger jagar vi efter saker som vi inte behöver. Vi måste inte jaga. Vi kan stanna upp och tacka Gud för att han vill oss väl och för allt gott han gjort.

Det maxade livet – tillsammans med Jesus

Jesus vill vara din allra bäste vän. Den du kan prata med om allt. Det är en av de sakerna som är så fantastiska med att vara en kristen. Världens frälsare vill alltid vara med mig! Jag får berätta om mitt liv och han lyssnar på vad som gläder mig, vad som stressar och vad jag längtar efter. Vi får be honom om att få en glädje i att tjäna andra, en hjälp att se vilken vila och kraft det finns i att leva i nåden, ett hopp i att vi har en evighet med honom att vänta och en tacksamhet över allt det goda som han ger oss, varje dag.