Vi längtar efter att bli bemötta. Någon som längtar efter att möta oss är Jesus.

Har det hänt dig också någon gång att du pratat med någon, och efteråt tänkt att ni inte alls nådde fram till varandra? Ni sågs, men ni möttes inte, och förmodligen gick du därifrån och tänkte att ni lika gärna kunde ha skippat att prata. Kanske hade någon av er tankarna på annat håll, eller så blev det aldrig mer än ytligt “tja-läget?-bra-snack”. Kanske kom ni inte överens, eller kände du att du var tvungen att verka bättre eller roligare än vad du är för att bli accepterad. När vi träffar andra människor längtar vi efter att mötas och bli bemötta: se och bli sedda, lyssna och bli hörda, förstå och bli förstådda, älska och bli älskade.

Människomöten

När man läser om Jesus i Bibeln märker man ganska snabbt att en stor del av det han gjorde när han gick runt på jorden var just att möta människor, och det är spännande att läsa om! För när Jesus mötte någon var det långt ifrån ytligt “tja-läget?-bra-snack” som gällde. Jesus mötte människor med precis det som de behövde. De sjuka mötte han med sitt helande, de hungriga med mat. Hela tiden kallade han människor till sig, och uppmuntrade dem att tro och följa honom.

Viktigare än helande

En gång mötte Jesus en lam man (det kan du läsa om i Matteusevangeliet 9:1-8). Prio ett för Jesus var förvånande nog inte att hela mannen (det gjorde han lite senare), utan att ge honom förlåtelse. Varför? Jo, därför att det viktigaste för Jesus var att få bort alla hinder som fanns mellan honom och dem han mötte. Mannens synd var ett större hinder än hans lamhet. Att Jesus ville ta bort hinder ledde till att han ofta sa saker som var obekväma och utmanande för folk att höra. Han avslöjade de religiösa ledarnas falskhet och uppmanade dem som litade på sin egen godhet eller rikedom att ångra sig, vända om och lita på honom i stället.

Han längtar efter att möta dig – vill du gå honom till mötes?

Borttaget hinder

Vad skulle Jesus säga till dig om du mötte honom? Vad hindrar dig från att komma till honom? Jesus visste att synden – alltså allt det onda som finns i oss människor – är det som ytterst sett hindrar människor från att komma till honom. Jesus längtan efter dig och alla människor ledde honom till lidande och döden på korset, som var ett fruktansvärt tortyrredskap. Jesus övervann döden och synden och blev levande igen. Därför finns det alltså inte längre något hinder för dig att möta Jesus. Han ser dig, älskar dig och vet exakt vad du behöver. Han längtar efter att möta dig – vill du gå honom till mötes?

Foto: unplash.com
Olivia Preston
Student, Stockholm. I Insidans redaktion 2015-2018.
DELA
Föregående artikelKreativ Tro
Nästa artikelÄta bör man annars dör man