Känns det jobbigt att läsa Bibeln? Finns det avsnitt som du undviker för att de är för märkliga eller utmanande? Då är du inte ensam.

Bibeln har flera texter som är svåra att förstå, som ger en annorlunda gudsbild eller som bara känns rent av konstiga. När man stöter på dem känns det kanske lättast att bara ignorera dem. Man väljer lätt ut de ”bästa” delarna – och hoppar över dem där Jesus säger något utmanande eller där Paulus skriver något man inte vill hålla med om.

Vänta nu …

Fast vänta nu, om man bara plockar ut de delar ur Bibeln som känns bra för en själv, får man verkligen ut hela budskapet då? Är inte hela Bibeln Guds ord, inklusive de svåra bitarna? Och om man undviker att brottas med jobbiga texter, när ska man då kunna växa i sin tro och lära sig något nytt?

“Bibeln är så mycket mer än en bok med goda råd och fina citat att sätta upp på kylskåpet”

Mer än fina citat

Vi möts i dag ofta av rådet ”hitta vad som passar just dig”. Ibland är det en bra tanke, men risken finns att vi tar med samma tänk till vår bibelläsning, att vi börjar plocka ut de godbitar som tilltalar oss och struntar i resten. Men Bibeln är så mycket mer än en bok med goda råd och fina citat att sätta upp på kylskåpet. Den berättar om Verkligheten. Genom Bibeln vill den Verklige Guden tala sanningar till dig, och ibland gör sanningen ont. Bibeln är inte till för att hitta ”egna sanningar” att leva efter. Om den är från Gud så är den sann på riktigt, för alla människor, oavsett om man läser den eller inte! 

Alla bitar

Eftersom hela Bibeln är Guds ord behöver vi alla bitar för att få den rätta förståelsen. Om man bara läser de fina, uppmuntrande delarna får man bara en del av Bibelns budskap, och man får kanske ännu svårare att förstå det andra. Till exempel kan det bli svårt att inse Jesus självutgivande kärlek på korset om man undviker alla ställen om synd och ondska. Men om man förstår synden, vilket kan vara jobbig läsning, förstår man också vilken glädje och nåd det är att Jesus tog all vår ondska på sig.

Det finns jobbiga och svåra texter i Bibeln, absolut, och vi brottas alla med dess innehåll ibland, men det gör den inte mindre sann. För en sann Bibel behöver visa på det verkliga, och sanningen är att livet ibland är jobbigt, och att Gud ibland är svår att förstå. Vi kan inte välja vad som är sant. Men vi kan välja att lyssna till honom som är Sanningen. Vad väljer du?