Jordens mångfald av djur och natur är fascinerande på många sätt. Små men livsviktiga funktioner hos det som lever och växer pekar på att det finns en skapare bakom alltsammans. Låt oss titta närmare på ett konkret exempel! 

Kommer du ihåg den där gången på biologilektionen när du inte riktigt hängde med på hur syret tas upp av blodet i lungorna? Eller hur reaktionsformlerna fungerade på kemilektionen? I början kanske det kändes som helt omöjliga saker att förstå, men senare kanske det blev lite klarare och mer greppbart? I sådana situationer slår det mig ofta hur komplex världen är.

Det är så mycket som är för perfekt för att det bara ska vara en slump.

Jag kan tänka tankar som: hur är det ens möjligt att min kropp fungerar? Eller: hur många kemiska reaktioner krävs det inte för att bladen på ett träd ska börja utvecklas? Det är så mycket som är för perfekt för att det bara ska vara en slump. 

Håller huvudet kallt

Ett häftigt exempel från djurvärlden är Thomsongasellen som lever på savannerna i östra Afrika. Ett sätt för den att hantera savannens hetta är att den bokstavligen ”håller huvudet kallt”. När den andas kyls blodet i bihålorna ned och det blodet möter sedan annat syresatt blod som är på väg till hjärnan. Blodet till hjärnan kyls då också ner och det hindrar gasellen från att bli överhettad! Detta är en livsviktig funktion då hjärnan är särskilt känslig för värme.

Genom att gasellen får en lägre temperatur i huvudet kan den hålla tempot uppe i en snabb rush när den blir jagad, något den kan göra under så pass lång tid att rovdjuret – fienden till slut blir för varm och därigenom tröttas ut och tvingas ge upp. 

Stor och smart

Gud är smart, det är något jag konstaterade när jag började förstå det vi gick igenom på mina biologilektioner. Vi behöver inte förstå allt, men när vi inser vilken rik värld vi lever i kan vi ana Guds storhet. Han är hjärnan bakom att du och jag kan andas, anledningen till att bladen ändrar färg på våren och snillet bakom de funktioner som gör att Thomsongasellen kan skydda sig från sina fiender.

Vill du upptäcka fler häftiga exempel från vår fantastiska värld? Kolla in Insidan tipsar!

Foto: unsplash.com
DELA
Föregående artikelVar glad!
Nästa artikelDitt hjärta berättar om Jesus