Har du gått igenom tvivel i tron? Är du kanske i en period där det är något särskilt som skapar tvivel hos dig? Det kan kännas som att marken man står på skakar när man drabbas av tvivel och det kan vara svårt att hitta motivation för att leva ut det kristna livet och relationen till Gud. Här är fyra konkreta tips till dig som just nu brottas med tvivel!

1Sätt ord på ditt tvivel inför Gud.

Som Anna skrev i den första artikeln får vi tvivla med ansiktet vänt mot Jesus. Gud klarar av att höra vårt tvivel. Han vill ha ärlighet och han vill att du kommer med tvivlet inför honom. En bön kan vara: “Herre, jag förstår verkligen inte det här, och det gör mig så osäker. Du ser min situation och det jag brottas med. Hjälp mig att kunna tro och lita på dig, trots mitt tvivel.”

2Prata med en kristen vän eller ledare –

– och gärna någon som följt Jesus lite längre. Som Kristus kropp får vi bära varandras bördor. Bara att berätta för någon annan kan lätta en viss del av tyngden på axlarna, och vem vet, kanske kan personen ge dig klarhet och några visdomsord?

3Mata dig med Guds sanning.

Äter man ständigt onyttig mat ska man nog inte förvånas ifall man mår dåligt. Ibland kan tvivlet grundas i att vi påverkats och matats med så mycket osanning. Genom att spendera tid i Guds Ord får vi påminna oss om och smittas av Guds syn på världen, på oss och på sig själv.

4Red ut tvivlet.

Vad grundar sig tvivlet i? Vad får dig att tvivla? Vad är det för rädslor förenat med det? Ibland kan vi upptäcka att tvivlet grundas i något annat än vi först tänkt. Ibland kan mer kunskap om ett ämne dämpa tvivlet. Kanske du skulle läsa någon bok som berör ämnet?

Foto: Renzo D Souza, Unsplash
DELA
Föregående artikelFrån tvivel till tro
Nästa artikelFeberfri och frälst