”Porn Kills Love” står det på en röd t-shirt i min garderob. Jag har varit beroende av porr till och från i nästan tio år, vilket är svårt att erkänna för mig själv. Men jag har valt att kämpa för äkta kärlek. För porr dödar verkligen kärlek.


Det finns en del i mig som vill behålla porren. Det är som den där tveksamheten som Frodo i Sagan om ringen känner inför att äntligen förstöra ringen han burit på så länge. Men det är svårare att försvara viljan att behålla porren när jag läser vad Jesus säger i Matteusevangeliet 5:27-29: Ni har hört att det är sagt: Du ska inte begå äktenskapsbrott. Jag säger er: Den som ser med begär på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta. Om ditt högra öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig! Det är omöjligt att läsa orden ”se med begär på en kvinna” och sedan säga att porr inte räknas.

Större problematik

Porr är det tydligaste uttrycket för en mycket större problematik, nämligen att vi ser på andra människor med begär och gör dem till objekt. Denna synd gäller alltså inte bara dem som kollar på porr. Våldtäkter är ofta ett uttryck för samma problem, men även de till synes oskyldiga blickarna och bedömningarna som vi så lätt gör av varandra. Men porren är ett stort och utbrett problem idag. Förutom den destruktiva porrindustrin och beroendet som ofta skapas, så är porr också en riktig kärleksdödare.

Porren dödar äkta kärlek till andra människor.

Porr dödar kärlek

– Porren dödar äkta kärlek till andra människor. Tjejer och killar blir till objekt som vi värderar efter utseende och inte efter personlighet. Jag omvandlar en människa som är skapad till Guds avbild till en vandrande kötthög som är till för mina själviska begär. Är det något jag verkligen vill att en framtida partner ska behöva utstå? Och vad hände med ”Älska din nästa som dig själv”?

– Porr dödar kärleken till mig själv. Jag ser ner på mig själv, jag drar mig undan andra människor och tappar självförtroendet i mötet med andra.

– Porren dödar också min kärlek till Gud. Jag drar mig helst undan från bön, bibelläsning och från kyrkan när jag tittat på porr. Det blir en ond cirkel.

Släpp in ljuset

Porrens allvarliga effekter gör det lätt att förstå att Jesus inte är ute efter att göra ditt och mitt liv sämre när han säger att det är synd att se med begär på andra människor. Att se på porr är något av det sämsta du kan göra om du vill behålla kärleken till andra, till dig själv och till Gud. Att prata med någon om ditt beroende av porr är bland de mest befriande saker du kan göra om du kämpar med det. Det är svårt att behålla mörkret om du släpper in ljuset. Prata med någon i din närhet som du litar på. Be om hjälp. Erkänn din kamp. Var skoningslös mot din synd, som någon sagt. Förstör ringen. Låt inte mörkret vinna, utan kämpa för äkta kärlek. Är du med mig?

Gå vidare

www.fightthenewdrug.org – Saklig information om porrens påverkan på dig och andra.

www.covenanteyes.com – Ett program som delar din internethistorik med personer du har förtroende för.