Vad säger Bibeln?


Bibeln säger inte så mycket om kyrkohistoria och traditioner. Men dessa ord från Jesus, och anledningen till att han säger dem, ger oss två viktiga perspektiv på saken.

Bakgrunden är att fariséerna ofta klagade på Jesus och hans lärjungar för att de bröt mot budet om sabbaten, vilodagen.

Problemet var självklart inte att Jesus inte förstod poängen med vilodagen eller respekterade Guds vilja i budordet. Tvärtom! Gud hade skapat vilodagen som en fantastiskt bra möjlighet för människan. Vi behöver vila, vi behöver goda rutiner, vi behöver tid med Gud – och livet funkar bäst när vi följer dessa Guds instruktioner. Det visste så klart Jesus också. Men fariséerna hade låst sig vid sina traditioner och tolkningar av sabbaten så att de främst såg den som en regel som måste följas, och så glömde de vad sabbaten egentligen handlar om. De var så låsta i sitt sätt att tänka att de till och med klagade på helt uppenbart goda grejer som Jesus gjorde på sabbaten, som att hela sjuka och hjälpa människor. Och de verkade ju inte använda vilodagen rätt själva heller.

Problemet är så klart inte traditionerna, men bakom dem står Jesus och längtar efter vårt hjärta.

Lite på samma sätt kanske det kan vara med gamla traditioner i kyrkan. Det första som måste sägas är att det finns en massa bra grejer här som verkligen kan hjälpa oss. Här finns något att upptäcka! Men, för det andra: Här finns en varning från Jesus. På samma sätt som fariséerna kan vi kristna i dag vara så låsta i våra former, traditioner och tankar, så att vi inte riktigt ser klart. Dels kan vi ha en massa mallar på hur saker borde vara, därför att vi alltid har gjort så, och därför bromsa den förnyelse och förändring som Gud vill ha. Dels kan de gamla formerna och traditionerna bli något som töms på innehåll för oss. Vi kanske rabblar bordsbönen, sjunger de gamla sångerna, drar till med ett korstecken eller sitter av gudstjänsten – helt utan att vara där med hjärtat. Problemet är så klart inte traditionerna, men bakom dem står Jesus och längtar efter vårt hjärta.

Foto: Aaron Burden
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelKyrkans tro eller min?
Nästa artikelTesta traditionen!