Dina vänner på ungdomsgruppen omger dig. Ni pratar, någon drar ett skämt och alla skrattar. Du märker inte att den tysta tjejen står några meter bort. Hon som alla säger hej och hejdå till, men aldrig mer än så. Du tänker inte på att just du skulle kunna vara den som bryter mönstret och bjuder in till en inkluderande gemenskap.

Kanske känner du igen dig, kanske inte. Oavsett håller nog de flesta med om att det tysta utanförskapet förekommer, både i skolan, på träningar och – tyvärr – också i kyrkan. Utanförskap handlar sällan om att någon aktivt beter sig illa, utan snarare om att ingen aktivt tar kontakt. Därför är det också svårt att komma åt problemet och peka ut vem som kan förändra det. Med det som utgångspunkt vill jag påstå två saker: för det första att det verkligen är ett problem, något ont som är emot Guds vilja, för det andra att var och en av oss kan, och bör, förändra det.

När du ser och bryr dig om den som verkar helt obetydlig i andras ögon, då firar du en sann gudstjänst i Guds ögon

Kallad att älska

I Bibeln är det tydligt att Guds tanke med människan är gemenskap. Jesus undervisar utmanande om att vi ska älska, inte bara dem vi kommer överens med och har lätt för att umgås med, utan till och med våra fiender. Du kanske inte direkt har några fiender men du har definitivt inte lika lätt för att älska alla du har omkring dig. Ändå kallar Jesus dig att göra just det – att älska även när det känns omöjligt. Jesus uppmanar oss särskilt att bry oss om dem som är utsatta och har det svårt. I en liknelse visar han att ett sant lärjungaskap bygger på just detta när han säger: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig (Matt 25:40). När du ser och bryr dig om den som verkar helt obetydlig i andras ögon, då firar du en sann gudstjänst i Guds ögon.

Tänka tvärt om

Men det måste sägas att det ofta kostar på. Det känns såklart roligare att hänga med vännerna som du känner väl och som alltid lockar till skratt, än att sitta vid det andra fikabordet och kanske anstränga sig för att komma på nya samtalsämnen. Och det är ju inte något ont i sig att umgås med sina vänner, det är en god gåva från Gud! Men mitt bland alla härliga gåvor Gud ger oss får vi inte glömma att vi också är kallade att efterlikna Jesus, även när det tar emot. I stället får vi tänka tvärtom: eftersom jag har fått så mycket från Gud har jag råd att ge tillbaka och att se den ensamme. Kanske kommer du då att upptäcka att du fått ännu en god gåva att vara tacksam över.