Vi lever i en tid när nästan alla är missnöjda med sina kroppar och brottas med komplex av olika slag. Men Gud vill befria oss från det, och kallar oss att vara med och skapa en annan tillvaro, där hans kärlek får råda i stället.


När jag (Yohannes) växte upp i USA tränade jag amerikansk fotboll. Jag var minst i laget och inte stark eller stor nog för att få speltid på matcherna. I stället hamnade jag på avbytarbänken. Åren gick och jag har sedan dess ofta tänkt att jag i stället är för stor! Kan jag någonsin vara nöjd? Vi som lever i Sverige år 2022 ska helst se starka ut, vi ska inte ha något extra fett på låren, inte ha finnar och frisyren ska vara snygg och “inne”. Som kristen kan man ställa sig frågan: Vad säger egentligen Bibeln om hur kroppen ska se ut? Bibeln säger en hel del om kroppen men faktiskt ingenting om hur den bör se ut.

Starten

Människan skapades till Guds avbild och det står att Adam och Eva var nakna utan att blygas (1 Mos 1:27, 2:25). De tänkte inte att de borde ha större bröst eller vitare tänder. De skämdes inte för sina kroppar, men det gör vi så ofta idag. Vi matas av budskapet att vår kropp inte duger som den är. Oavsett om du önskar att du vore längre eller hade mindre näsa brottas vi alla med hur vår kropp ser ut. Någonting har rubbats sedan Gud skapade människan. Genom syndafallet har relationen till vår kropp blivit trasig. Vi är inte längre nakna utan att blygas – vi skäms i stället.

Vad matas du av?

Budskapet om hur en kropp borde se ut och den efterföljande skammen kommer alltså inte från Gud. Den kommer av att vi matas av många andra röster, som hävdar att vi borde se ut på ett visst sätt eller vara annorlunda. Så hur ska vi som kristna bemöta kroppsidealen som vi matas med? Går det att ha en god inställning till sin egen kropp? Kan vi skapa kristna gemenskaper där vi kan vara nakna utan att blygas (med kläder på så klart) och alltså slippa präglas av lögnen om hur kroppen borde se ut?

Första steget är att reflektera kring vilka kroppsideal vi matas med. Vad påverkar ditt kroppsideal? Är det scrollandet på Instagram, din favorit-youtuber eller snacket i omklädningsrummet? Pausa en stund och fundera på hur det ser ut i ditt liv! När du är medveten om vad din omgivning säger kan du aktivt börja skapa en motkultur. 

Bygg en motkultur

För att bygga en kultur där kroppens yttre inte styr huruvida vi är accepterade och älskade behöver kärlek vara grunden. Detta låter extremt klyschigt, men låt oss förklara. När du älskar en annan människa har du inget “kroppsideal” för den personen. Tänk på en person du älskar, exempelvis din mamma eller en mycket nära vän. Du tänker nog inte att de borde ha större händer eller träna sju dagar i veckan – du älskar dem ändå. Precis så är Guds kärlek till dig. Han väntar inte tills du har noppat ögonbrynen för att älska dig. När vi möter Guds kravlösa kärlek har vi någonting att ställa upp emot lögnen att vår kropp inte duger som den är. Hos Gud matas vi med sanningen – att vår kropp är en gåva och en avbild av Herren själv, att vi är älskade precis som vi är. 

Se skönheten omkring dig

På samma sätt som Gud älskar oss kan vi börja älska våra vänner. Genom Guds kärlek kan våra ord och gärningar skapa en motkultur gentemot samhällets kroppsideal. Detta kan se ut på olika sätt. Jag (Cecilia) har en vän som ofta påminner mig om att jag är vacker. Inte på ett påklistrat och ytligt sätt utan hon menar verkligen det. Ibland blir jag lite obekväm men jag är tacksam att hon säger det då det hjälper mig att tro på Guds sanning om mig själv. Orden från dem som står oss närmast påverkar oss allra mest. Våga därför börja uppmärksamma skönheten hos människorna i din omgivning!

Genom Guds kärlek kan våra ord och gärningar skapa en motkultur gentemot samhällets kroppsideal. 

Dessutom upptäcker vi kanske att när vi ser på varandra med kärlekens ögon så är skönhet så mycket mer än vad samhället säger. Det finns nämligen någonting vackert i allt som Gud har skapat – även det som inte passar in i samhällets norm. Skönhet är någonting mycket djupare än att se ut på ett visst sätt. En människas skönhet är både hennes yttre och hennes inre, för hela människan är skapad till Guds avbild. Vi behöver därför lära oss att se och uppmärksamma den skönhet som Gud har lagt ner i oss – både de goda karaktärsdragen och den yttre skönheten som oftast inte passar in i samhällets ideal. Då är vi med och bygger en radikalt annorlunda motkultur där Guds kärlek får regera.

Som Jesus lärjungar är vi kallade att sprida hans kärlek och sanning på alla områden i livet, inklusive hur vi ser på kroppen. Samhällets kroppsideal är i akut behov av Guds ljus. Tillsammans kan vi, med Guds kärlek, bygga en motkultur där vi kan vara nakna utan att blygas, där Guds kärlek överröstar kroppskomplexen. Vill du vara med?