Det är inte alltid kristna är så frimodiga över vad de tror på. Men argumenten för uppståndelsen är så bra så att vi borde prata mycket mer om den.

Dick Harrison är Sveriges kanske mest kända historieprofessor. Han syns och hörs ofta som historieexpert i tidningar och på tv. Påsken 2021 skrev han en spännande artikel i Svenska Dagbladet. Läs den gärna här: https://www.svd.se/a/6zQeB0/uppstandelsen-tank-om-det-osannolika-ar-sant. Där, i en av Sveriges största tidningar, gick han igenom olika alternativa förklaringar till uppståndelsen. Harrison landade i slutet av artikeln i följande slutsats: ”[Då] återstår bara alternativ 5, att Jesus uppstod från dödsriket. Eller som Sherlock Holmes hade konstaterat: … om du utesluter alla andra möjliga lösningar måste den enda som återstår, även om den förefaller osannolik, vara den sanna.” Sveriges mest kända historieprofessor verkar alltså tycka det är rimligt att tro på uppståndelsen.

Inte så korkat

Detta kan det vara bra att stanna upp inför. Ibland kan det låta som om kristna är lite småkorkade som tror på gamla sagor. Det gör att vi inte alltid är så frimodiga. Och det gör kanske också att när vi berättar om vår tro så fokuserar vi mest på vad tron betyder för oss eller vad Gud gjort i våra liv. Men det är inte alltid så lätt att veta vad man ska säga om det – och folk kan dessutom avfärda det med ett ”kul för dig, men det där är inget för mig”.

Sveriges mest kända historieprofessor verkar alltså tycka det är rimligt att tro på uppståndelsen.

Därför finns det en stor poäng med att skaffa sig lite bättre koll på historiciteten kring Jesus, och inte minst kring uppståndelsen. Det är ju lite komiskt att tonåringar som aldrig läst en bok i ämnet (och kanske även lärare) kaxigt kan skratta åt tron på Jesus och avfärda uppståndelsen som en saga, när man som historieprofessor kan tycka det är rimligt att tro att det har hänt. Dick Harrison säger på ett annat ställe: ”Ser man till antalet Jesusforskare som finns, så utgör de som tror att Jesus är påhittad någon promille. De är väldigt få, men de är högljudda.” [1] Varför ska då vi kristna känna oss korkade för att vi tror på att det som Bibeln skriver om Jesus faktiskt är sant?

Mer uppståndelse!

Jag menar alltså att vi har allt att vinna på att låta samtalet om vår tro, i evangelisation eller diskussioner, handla mer om Jesus uppståndelse. För det första för att det här finns riktigt bra argument för kristen tro. För det andra för att sanningsfrågan är viktig, och när vi pratar om historiska belägg och trovärdighet så handlar det inte så mycket om åsikter och känslor. Historieforskning kan man inte bara vifta bort. Och för det tredje för att då rör vi oss runt det som är det absolut mest centrala i den kristna tron: korset och den tomma graven – Guds nåd och frälsning genom Jesus död och seger över ondskan. Detta är ju vad världen behöver höra om!

 


[1] Podden “Dagens människa” avsnitt 156.