Vi lever i en orolig värld och det är lätt att bekymra sig för såväl nuet som framtiden. Men det finns alltid någonstans att gå med oron. Gud har lovat att ge oss vila.

Mörkret lägger sig utanför fönstret och små regndroppar skapar ränder på glasrutan. Utanför skiftar världen i olika nyanser av grått och brunt när också de sista skälvande löven för längesedan har lämnat sina grenar och lagt sig som en sörjig matta på den fuktiga asfalten. På nyheterna informerar de om krig och konflikter. I mitt inre finns en klump av oro kring hur framtiden ska bli. Jag lägger mig raklång på soffan men klumpen går inte att somna bort från. Inte heller går den att fly ifrån och inte kan den konkurreras bort av alla aktiviteter som jag fyller min almanacka med. Oupphörligen fortsätter den att pocka på mitt inre och ju tystare och mörkare världen runt omkring mig blir desto tyngre blir också den där klumpen som stör friden och jagar bort vilan.

Det finns en plats dit du alltid är välkommen och där friden aldrig sinar.

En plats av frid

Vart går du med din oro? Var söker du svar på dina viktigaste frågor? Var finns det altare där du hämtar din frid? Jesus säger: Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor så ska jag ge er vila (Matt 11:28). Det finns en plats dit du alltid är välkommen och där friden aldrig sinar. Och ni som inte har pengar, kom (Jes 55:1), säger Gud. Den platsen kräver inget av dig men har allt att erbjuda. Aldrig är den längre än en bön ifrån dig. Sök den platsen och gör det ofta. Låt det få bli en vana att komma inför Gud och fyllas på med ny kraft av honom liksom det var en vana för Jesus att ibland dra sig undan och be. När mörkret har lagt sig och du har stängt dörren om dig, gör det till din vana att då bjuda in Gud i din ensamhet och berätta dina innersta tankar för honom. Du behöver en plats där du kan få uttrycka det du bär på, hämta ny kraft och finna vila. Låt Gud få vara den du först går till.

Korset ger vila

Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till (Jer 33:3), lovar Gud den människa som gör det till sin vana att söka sin kraft och sin frid hos honom. Om du vågar bjuda in Gud i ditt innersta kan också du få upptäcka att den allra dyrbaraste skatten kan gömma sig i det allra mest oansenliga bönerummet. Berättelsen om Jesus rymmer en underbar sanning. Korset är inte bara en plats där vi kan lämna av allt det som tynger oss. Det är en plats där Guds kraft sedan länge har verkat. Långt innan du sökte honom stred han för dig. Den skam, den oro och den smärta som så lätt lägger sig som en klump i bröstet har han redan besegrat. Det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig […]. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid (Jes 53:4, 5). Det finns ingenting mer att göra. “Du är djupt älskad, helt tillräcklig, fullkomligt förlåten, accepterad och fullkomlig i Jesus Kristus.” Livets viktigaste aspekter är utanför din kontroll. Ditt värde, ditt hopp och din mening finns tryggt bevarade i berättelsen om den Gud som älskade sin skapelse så högt att han var beredd att offra sitt eget liv för den. Berättelsen om Jesus gör hela skillnaden. I den sanningen finner vi frihet och frid och i den friden finns vilan.

Foto: Ben White, Unsplash
Miriam Svensson
Kristianstad
DELA
Föregående artikelInte min väg utan Herrens
Nästa artikelJulboktips – Marias lilla åsna