Jag har en kompis med en tisha där det står: “Förut var jag schizofren. Men nu mår vi bra!” Den tröjan förklarar väldigt bra hur jag ska hantera synden i mitt liv.

Jag är som alla andra, och särskilt som du: trevlig, duktig, snygg, smart och ödmjuk så det bara stänker om det. Och samtidigt vidrig, självisk, elak och lika angenäm som en månad gammal påse med sopor. Precis som alla andra, och särskilt som du. Vår naturliga reaktion är att försöka bättra oss. Det är positivt för våra medmänniskor. Vi börjar skänka pengar, drar ner på dåligt nätsurfande, slutar svära, beter oss trevligare. Kort sagt, andra ser att vi blir riktigt anständiga och njuter av det. Men, inuti oss har inget hänt. Där finns samma gamla soppåse kvar. Även om andra inte längre känner sopstanken lika tydligt, gör vi själva det. Det är bara att erkänna – hur trevliga vi än är, kommer våra dåliga sidor att förstöra himlen om vi kommer dit. Den kommer inte längre att vara en himmel. Därför är Bibeln väldigt tydlig med att vi inte kommer dit.* Detta är ju förfärligt, vi klarar inte att bli av med synden! Vad ska vi göra?

Vi ska gå till Jesus.

Jesus älskar dig så mycket att han ger dig sitt eget hjärta. Därför är du genomgod, kärleksfull och totalt utan synd

Jesus kärlek räddar oss

  1. Jesus älskar dig sådan som du är. Du är syndens slav, ändå älskar han dig med all din stank och synd, elakhet och orenhet. Du är välkommen till honom fastän du inte lyckas bryta med synden.
  2. Jesus älskar dig så mycket att han hatar att synden gör dig till en förfulad, dåligt photoshoppad kopia av den som Gud tänkte att du skulle vara. Därför vill han utrota vartenda gram synd och kasta det i helvetet.
  3. Jesus älskar dig så mycket att han förenar dig med sig själv. Dopet kopplade upp dig till Golgata, så att det som hände med Jesus där även hände för dig.
  4. Jesus älskar dig så mycket att han dog, då han övertog din synd. Domens dag har redan varit för dig – din synd är kastad i helvetet och kan inte längre hindra dig från att komma till himlen.
  5. Jesus älskar dig så mycket att han ger dig sitt eget hjärta. Därför är du genomgod, kärleksfull och totalt utan synd. Du gör redan jorden till ett bättre ställe och du kommer att göra himlen awesome.

Två hjärtan

– Men, säger du, synden finns fortfarande kvar i mig! Är min synd så stor att Jesus död inte funkar på mig? Är jag ett hopplöst fall?
Lugn, bara lugn! Det är nu t-shirten kommer in i bilden, du har två hjärtan i dig (precis som schizofreni kan innebära två personligheter). Du har än så länge kvar ditt stinkande gamla hjärta. Lägg inte energi på att göra det bättre, det är inte lönt. Men håll det i styr, så att andra inte utsätts för din elakhet. Bekänn din synd –  det gör dig inte bättre, men det försvårar för synden att dominera dig. Se helt enkelt till att synden får så litet utrymme som möjligt. Det kallas i Bibeln för att döda sin gamla människa. Du kommer att få kämpa med att dränka ditt gamla hjärta varje dag. Men den fulingen simmar bra, så du kommer inte att vinna kampen helt förrän du dör. Först då kommer ditt gamla sophjärta att förmultna och aldrig mer förpesta himlen eller jorden.

Mat = växt

Men det hjärta som du fick i dopet behöver du inte kämpa för att göra bättre – det är redan perfekt! Det enda du behöver göra är att ge det så mycket utrymme du bara kan i ditt liv. Ge det näring, så växer det av sig själv. Det nya hjärtats näring är att läsa, lyssna, lära och leva det Bibeln säger till dig! Var tillsammans med Jesus, så kommer han att göra det han vill med dig. Du ser nog mest att synden fortsätter att sticka upp sitt fula tryne, men andra märker att du börjar likna Jesus mer och mer. Det händer alltid något när vi är nära Jesus.

När Jesus kommer tillbaka kommer vi att uppstå och leva i evighet med det nya hjärtat. Då kommer vi äntligen bara vara det som Gud redan nu ser, när han ser på oss – hans älskade, frälsta och genomgoda barn!

* Sexuell omoral, orenhet, orgier, avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, irrläror, illvilja, fylleri, vilda fester och annat sådant […] de som lever så ska inte ärva Guds rike. (Gal 5:19-21)

Foto: unsplash.com Gaelle Marcel
Dan Sarkar
Präst i Broby
DELA
Föregående artikelFult språk – ordets makt att förstöra
Nästa artikelGud bor i dig