Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre. (Rom 6:23)

Det är väldigt fint att få se på döden som en dörr in till det fullkomliga livet. Men kanske vi glömmer något här. Alla gillar Johannesevangeliet 3:16, att Gud älskar världen och utger sin enfödde son för att vi ska få evigt liv. Men utgångspunkten är lika tydlig: Utan tron på Jesus går vi förlorade. Det finns ett alternativ till evigt liv – och det är evig död. 

Snacka om att han har besegrat döden och lurat dödens makter.

Bibeln säger att alla människor är syndare. Det är ditt och mitt utgångsläge. I oss finns en ovilja och ett uppror mot Gud själv. Vi vill gå vår egen väg. Detta, synden i oss, är vårt stora problem. De synder som syns och märks är alltså bara en mindre, yttre del av kruxet.

Problemet med vår synd är inte bara att den förstör och förpestar den här tillvaron. Problemet är framför allt att den skiljer oss från Gud. Gud är den ende som har liv i sig själv, och från honom kommer allt gott. Synden leder därför till döden. Men döden beskrivs i Bibeln inte som ett utslocknande utan som en tillvaro utan Gud. Det är straffet och den naturliga konsekvensen av synden, upproret i oss. Där finns inget av det goda från livet kvar. Vad det innebär kan vi inte ens föreställa oss.

Vår synd ledde till hans död. Hans död kan därför leda till evigt liv för oss.

På grund av synden är detta alltså det naturliga alternativet och den självklara vägen för oss människor. Men mitt i vår synd möter Jesus oss: Omvänd er och tro evangelium! Han vill att alla människor ska vända sig bort från syndens väg och i stället ta emot den gåva som han kommer med: nåd, förlåtelse och evigt liv. Jesus tog på sig hela mänsklighetens synd och dog i stället för oss. Vår synd ledde till hans död. Hans död kan därför leda till evigt liv för oss. Snacka om att han har besegrat döden och lurat dödens makter. Jesus vill tömma helvetet, befria oss från syndens och dödens makt, och ge oss ett överflödande evigt liv i gemenskap med Gud. Den gåvan får du ta emot – och hjälpa andra att upptäcka!

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan och lärare på Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. jakob.andersson@insidan.net
DELA
Föregående artikelÄr du rädd för döden?
Nästa artikelEn bön mot döden