Synd. Ett helt specialnummer om synd? Det känns väl lite 1800-tal och inte särskilt uppmuntrande? En del tycker att man inte ska prata om synd, kanske för att det känns så trist, för att folk kan känna sig misslyckade och dömda, eller för att man menar att Gud inte lägger sig i hur vi lever våra liv.

Men det finns fyra bra anledningar till att prata om synd och specifika synder. För det första för att vi ska förstå varför de är fel, för det andra för att vi ska kunna upptäcka dem i våra liv, för det tredje för att vi ska kunna bekänna dem och för det fjärde för att vi ska kunna bekämpa dem. Detta handlar inte alls om fördömelse, utan om befrielse.

Att få bekänna sin synd och ta emot förlåtelse är som att lägga av sig en tung ryggsäck – vi får vara inneslutna i Guds kärlek med alla våra brister. Oron kan bytas mot frid på grund av att Jesus har burit all synd och tagit straffet för den.

Att upptäcka synder i sitt liv så att man tillsammans med Gud kan inleda kampen mot dem är som att påbörja en behandling mot en irriterande och smittsam sjukdom. Vi gör det för att livet ska bli bättre och lättare och för att vi ska kunna fungera mer som det är tänkt, både för oss själva och för dem i vår närhet. En del sjukdomar kan vi faktiskt bli fria ifrån, andra får vi kämpa mot hela livet och försöka hantera så att de ställer till så lite skada som möjligt. Så är det också med synderna.

Därför är det viktigt att prata om synd. Den Helige Ande vill gärna prata om synd och vi hoppas att detta nummer ska få vara ett verktyg för honom i ditt liv.

Poängen med att prata om specifika synder är alltså inte att komma med störiga pekfingrar eller se ner på dem som brottas med olika synder. Vi är alla syndare och bär synden i oss, men den tar sig olika uttryck i våra liv. Nej, detta handlar om befrielse, om att hitta rätt i livet och framför allt: att hitta rätt i relationen till Gud. Hos Jesus finns både förlåtelse och kraft till förvandling.

Bön: Helige Ande, visa mig min synd och visa mig till Jesus!

Foto: unsplash.com Jilbert Ebrahimi
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelEn dröm till uppmuntran
Nästa artikelVad är egentligen synd?