Testa om kristen tro är mer än fina idéer.

En del av oss har aldrig satt sin fot i kyrkan utöver skolavslutningarna medan andra har gått dit oftare än till affären. Själv är jag en av dem som i princip är uppvuxen i en kyrkbänk. Ändå behöver jag ställa samma fråga som alla andra: vad är poängen med att lägga energi på en religion?

När man frågar kristna om det här, svarar de ibland med uttrycket: “Tron är inte en religion, det är en relation”. Vad menar de? Jo, det grundläggande i alla relationer är att man känner varandra. Goda vänner vill gärna umgås, prata och lära känna varandra mer. Skulle du kunna ha det på samma sätt med Gud, tror du? Jag vågar påstå att det är fullt möjligt! Låt mig ge tre anledningar.

Tusentals kristnas erfarenhet

Den första anledningen är Bibeln, grunden i den kristna tron. Vad handlar Bibeln om? Regler? Släktträd? Nej, Bibeln handlar framför allt om relationer! Alla viktiga personer från den bibliska historien har någon slags relation till Gud. De ställer frågor, blir arga, ber om hjälp och får tröst i samtal med Gud. Dessutom gör Gud grejer i deras liv. Bibeln handlar alltså om en verklig Gud och hur livet med honom kan se ut. Är det bara jag, eller känns inte detta plötsligt mer intressant än bara en torr religion?

Jag vet vad jag själv väljer,
om jag antingen kan se kristen tro
som en torr teori eller
ta chansen att lära känna Gud
ärligt och på riktigt.

Gud gör avtryck i dag

Det är inte bara personer i Bibeln som har en relation med Gud. För det andra känner jag många kristna, där jag märker att Gud är verklig i deras liv. Jag ser det i deras attityd till livet, tacksamhet till Gud och trygghet mitt i svåra situationer. Jag hör det också i deras berättelser om bönesvar i vardagen.

Och hur är det i mitt eget liv? Ibland känns min tro torr – när jag glömmer att Gud faktiskt är intresserad av vad jag har att säga! Det kan gå perioder då jag till 90 % snackar om Gud, men nästan aldrig pratar med Gud. Då brukar jag helt enkelt tänka eller viska: “Hej Gud. Så här känner jag mig …” eller kort be för situationen jag befinner mig i. Och många gånger upptäcker jag efter ett tag att Gud har gett mig ett bönesvar eller en ny glädje … senast gav han mig en ny säng! Livets små och stora situationer kan få en djupare mening när jag vet att det finns en Gud som bryr sig om dem. Och allt börjar i mitt och Guds samtal.

Testa!

Mitt tips till dig som vill testa en riktig relation med Gud är: börja prata! Välj samma ord som du använder med en nära vän. Du kan prata rakt ut, viska eller tänka bönen tyst för dig själv. I början kommer du känna dig helt knäpp. Men jag vet vad jag själv väljer, om jag antingen kan se kristen tro som en torr teori eller ta chansen att lära känna Gud ärligt och på riktigt. För jag längtar inte efter opersonlig religion, men vill gärna upptäcka en personlig relation.