Hur ofta låter vi tacksamhet prägla våra liv? Vad gör ett liv i tacksamhet med oss? Genom att med små steg vända oss till Gud och välja tacksamhet kan vi bli mer kärleksfulla människor och göra skillnad där vi är. 

Har du någonsin önskat att du kunde flytta berg? Att problemet som du står inför bara kunde försvinna och att du inte längre hade något att oroa dig för? Tänk om provet du tänkt så mycket på plötsligt var avklarat eller relationen som känns så komplicerad med ens var enkel och löst. Det har i alla fall jag drömt om. 

Tacksamhet kan flytta berg och sätta oss fria från det fängelse av jämförelse vi byggt upp, så att vi kan förändra kulturen och atmosfären där vi är. I Filipperbrevet 4:6 står det såhär: Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse.

Ta av dig solglasögonen!

Storleken på orosmoln handlar oftast om vilket perspektiv vi har. Ett berg kan se stort ut när man är precis vid foten av det, men ser helt annorlunda ut när man flyger förbi i ett flygplan. Ett par solglasögon får också hela tillvaron att se mörkare ut, oavsett verkligheten. Vi går alla runt med olika slags solglasögon som påverkar hur vi ser på livet. Våra tankar – hur mycket vi tänker eller oroar oss över något – förstorar ibland bergen vi vill undvika. Då blir det som om vi zoomar in på det problemet i ett mikroskop och helt plötsligt ser det mycket större ut.

En enda suck av tacksamhet kan skicka dig mil över den situation som var så svår vid första anblicken.

Gud säger att vi inte ska bekymra eller oroa oss. Han vill hjälpa oss att ta av solglasögonen och visa bergen och verkligheten ur hans synvinkel. Då kan vi upptäcka sanningen som sätter oss fria. Det handlar inte om att förminska våra känslor eller hur vi upplever situationen – det är viktigt att våga känna – men känslorna är inte alltid rotade i Guds verklighet. Därför har Gud gett oss en gåva, så att vi kan flytta berg och ta av oss solglasögonen och se hur saker verkligen är. Den gåvan är tacksamhet. En enda suck av tacksamhet kan skicka dig mil över den situation som var så svår vid första anblicken. Vårt fokus lämnar det vi oroat oss för och fästs på det Gud har gjort, gör och kommer att göra för oss.

Gud gjorde inget misstag när han skapade dig

Tacksamheten flyttar inte bara berg, utan den sätter också dig fri. Vi bygger så lätt fängelser åt oss själva i våra tankar. Vi önskar att vi kunde bete oss mer som andra eller se ut lite mer som andra. Dessa tankar av jämförelse hindrar oss från att vara de Gud har skapat oss till att vara. När vi tittar oss i spegeln får vi säga högt och tydligt: Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk. (Ps 139:14) Det kommer med tiden förändra vår syn på oss själva så att vi kan se såsom Gud ser. Ingen kan reflektera Gud på just det sättet du gör. Ingen kan röra vid hans hjärta på det sättet du gör när du tackar och prisar honom. Gud gjorde inget misstag när han skapade dig. Tacksamheten för att du är den du är och reflekterar honom, sätter dig fri från jämförelse med andra.
TIPS: Nästa gång du frestas att jämföra dig med din kompis, tacka istället Gud för det du har och kan! Det ger dig möjlighet att glädjas med dina vänner med ett ärligt hjärta.

Tacksamhet är vägen in

I Bibeln står det också att lovprisning och tacksamhet till Gud är vägen till hans ansikte (se Ps 95:2 och Ps 100:4). När vi tackar Gud vänds vår blick från det som oroar eller binder oss, till Gud. När vi är inför honom och med honom blir vi också mer som honom. När jag tackar Gud fylls mitt hjärta med glädje. Det är som om mer av vem Gud är får fylla mig när jag fokuserar på honom. Och ju mer av honom jag ser, desto mer tacksam blir jag och vill lära känna honom ännu mer! Han är en källa av glädje och tacksamhet, frid och sanning som aldrig tar slut.

Ta små steg

Men det är inte alltid så lätt att “bara göra”. En man som heter Graham Cook sa en gång: ”Give thanks until you become thanks.” Han berättar hur han ibland tackar Gud även om han inte känner för det, för när han har tackat Gud i några minuter förändras hans hjärta. Ibland känner vi inte alls för att vara tacksamma. Tacka Gud i alla fall.

Därför har Gud gett oss en gåva, så att vi kan flytta berg och ta av oss solglasögonen och se hur saker verkligen är.

I Bibeln står det: Var tacksamma (Kol 3:15b). Att vara tacksam är alltså något man kan välja att vara och efter ett tag kanske man också känner det. Det kan låta konstigt, menar jag att vi ska klistra på något låtsasleende som inte är genuint? Absolut inte, var äkta inför Gud, men ett barn måste prova och öva sig på att gå innan det kan gå. De första stapplande stegen till ett liv i tacksamhet är så viktiga. De speglar viljan och hungern efter att bli som vår himmelske pappa och se livet ur hans ögon. Ju mer vi övar på tacksamhet desto bättre blir vi!

Lär dig av andra

Min mormor har precis flyttat till ett äldreboende. Det är inte lätt för någon av oss. Hon har fått ett nytt rum där alla hennes grejer inte ens får plats, och människorna som hon bor med känner hon inte. Trots detta pratar mormor om allt hon är tacksam för när jag ringer. Hon är tacksam för att solen skiner och att blommorna är vackra, att vi kan prata med varandra och att Jesus dog för henne på korset. Tacksamheten för det lilla bär henne när livet inte är lätt. Jag vill lära av min mormor, och tacka Gud i allt som det står i Tessalonikerbrevet 5:18a. Att mitt liv ska bli så fullt av tacksamhet att de runtomkring mig blir tacksamma till Gud bara genom att vara med mig. Jag tror att vi alla kan bidra till en ny kultur av tacksamhet i skolan och bland kompisarna där vi är. En kultur som inte präglas av oro och jämförelse, utan frihet och uppmuntran. Tacksamheten i våra liv kan i ord och handling bli en radikal kraft som kan förändra en kultur till att bli full av liv och glädje. Börja med att berätta för dina vänner hur tacksam du är för dem. Det är som ett litet frö som kan förändra en hel tillvaro.

Bön

Gud tack för att jag inte behöver oroa mig för något, utan kan be till dig om allt. Tack för att jag är underbart skapad. Tack för att jag får leva ett liv av tacksamhet till dig som kan förändra kulturen runt omkring mig. Amen.

Vad står det i Bibeln om tacksamhet?

1 Tess 5:16-18, Fil 4:6-7, Ps 95:2-3, Kol 3:15-17