Anta Insidans utmaning och testa under två veckor hur kyrkans tradition kan berika din tro! Välj bland förslagen i rutorna eller bestäm ett eget upplägg. Gör gärna utmaningen tillsammans med en vän så ni kan skicka påminnelser till varandra och prata om hur utmaningen går.

1. Be med Bibeln

Ladda ned en tidegärds-app och be tidegärd varje morgon. Tidegärd innebär att be med Psaltarens ord. Bönerna varierar under kyrkoåret och förutom morgonbön finns även lunchbön, kvällsbön och bön inför natten om du vill göra utmaningen svårare (eller bättre!).

2. Vila i andras ord

Välj en ny färdigskriven bön varje kväll att be som aftonbön. Du hittar färdigskrivna böner i böneböcker eller till exempel längst bak i den svenska Psalmboken.

3. Använd kroppen

Snickra en egen bönepall eller låna från en församling och testa att be aftonbön knäböjandes. Att knäböja är ett sätt att visa Gud vördnad och påminna sig själv om sin egen litenhet och Guds storhet och helighet. Genom att ändra kroppsställning förbereder du också din hjärna på att något nytt ska hända vilket ökar ditt fokus, till skillnad från om du ligger kvar i sängen och har samma kroppsställning som när du scrollar på sociala medier eller ser på serier. Dessutom är det ett effektivt knep för att inte somna!

4. Bakom låttexten

Reflektera över budskapet i en gammal sång som en daglig andakt. Du hittar gamla sånger i sångböcker som exempelvis Lova Herren, den svenska Psalmboken eller Sionstoner.

5. Bokklassiker

Välj ut en bokklassiker från kyrkohistorien att läsa ur en liten stund varje dag. Fråga en ledare, predikant, pastor eller präst i din församling om förslag utifrån ett ämne du är intresserad av. Ett tips är att passa på att läsa samtidigt som du äter frukost eller när du pendlar till skolan eller jobbet. Insidan vill speciellt tipsa om Vägledning till frid av C.O. Rosenius från mitten av 1800-talet.

6. Uppdatera spellistan

Lyssna på gamla kristna sånger i stället för modern lovsång. Använd Insidans spellista eller knåpa ihop din egen.