Vad säger Bibeln?


Det här är en en uppmaning från Paulus till tjänare som blivit kristna i Efesus. Men det gäller lika mycket dig som vill vara Guds tjänare i Sverige idag.

Hans poäng är att i vårt tjänande – alltså i det engagemang vi har i kyrkan eller i det att vi försöker ha en tjänande inställning till andra människor – så ska vi tänka på att det är för Herrens skull vi gör det. Vad menar han? Självklart bör vi tänka på de människor vi möter eller som får del av vårt engagemang och fortsätta tjäna för deras skull. Det vanligaste är ju faktiskt annars att vi gör det mesta för vår egen skull.

Samtidigt finns det en stor poäng i att lyfta blicken lite och låta drivkraften och motivationen komma från att det faktiskt är Gud som du ytterst sett tjänar, även om det är människor som du möter.

Annars är det lätt att börja fundera på om de som jag gör någonting för verkligen är värda att lägga energi på, eller varför just jag och inte någon annan ska göra det, eller börja jämföra sig med andra och tänka att det jag gör inte spelar någon roll. Detta är extra lätt hänt när man hjälper till med något som varken syns eller får så mycket uppskattning. Då tappar vi lätt villigheten och glädjen.

Han som har gjort allt för oss är alltid värd att tjäna.

Men det är Gud vi tjänar! Det är utifrån glädjen i honom som vi får hjälpa till och betyda något för andra. Han som har gjort allt för oss är alltid värd att tjäna. Och han ser också allt vi gör för andra. Vi kanske inte får den uppskattning som vi tycker att vi förtjänar – men Gud gläder sig!

Pojken som kom med fem bröd och två fiskar till Jesus, eller kvinnan som gav sina små kopparslantar i templet, gjorde inte det för att mätta 5000 personer eller därför att de trodde att det skulle betyda jättemycket för någon annan. De kom till Gud med det som de hade för att de var glada över honom och ville tjäna honom med det lilla som de kunde. Så gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt – för det är Jesus du tjänar!

Foto: Aaron Burden
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelTjänarglädje
Nästa artikelVad kan jag göra?