Att ge allt och inte få något tillbaka gör ont. Tomhet, besvikelse, smärta. Berättelsen om profeten Hosea handlar om just detta, men slutar kanske inte riktigt där vi förväntar oss.

Föreställ dig en riktigt billig romantisk film. Ett kärleksdrama fullt av gräl, lögner och svek. Den älskvärda kvinnan, som alltid gör gott mot alla, får med tårar i ögonen och dramatisk musik i bakgrunden veta att mannen, den hon älskade, har varit otrogen mot henne. I en kaosartad scen kastar hon en sko i huvudet på honom och gör slut.

Vi kanske skrattar åt det hela, det är ju trots allt ändå bara en kass film. Men någonstans gör det ändå ont. Varför behövde det bli så här? Hon var ju så snäll. Hur kunde han? Vilket svin!

När kvinnan sedan i slutet av filmen får sin hämnd, kanske genom att visa att hon faktiskt klarar sig mycket bättre utan den lögnaktige idioten, eller genom att få mannen sparkad från sitt jobb, tror jag många av oss känner en viss tillfredsställelse i soffan. Han förtjänade det, och kvinnan fick upprättelse! Slutet gott, allting gott. Eller? 

Hoseas kallelse

I Bibeln berättas det om en man som hette Hosea. Han var profet och Gud använde honom för att varna det israelitiska folket under en tid då de gjorde mycket som var dåligt. Gud gav Hosea en annorlunda uppmaning. Gud sa till honom att han skulle gifta sig med en prostituerad kvinna och få barn med henne, och det gjorde han. Inte för att det var drömmen eller för att han själv skulle bli belönad, utan för att Gud sa det och han litade på honom. Hosea gifte sig med en kvinna som hette Gomer, och de fick tre barn tillsammans.
Men Gomer var inte trogen mot Hosea. Hon följde med män som lovade henne mat, dryck, vackra kläder och rikedomar. Hon svek sin man och sina barn.

När Gomer senare insåg att hon inte blev lycklig genom att fara omkring hos andra män väckte Gud en längtan i henne och hon tänkte: Jag vill gå tillbaka till min förste man, för jag hade det bättre då än nu (Hos 2:7). 

I stället för hämnd

Gomers ord kan väcka en ilska i oss, och vi tycker synd om Hosea. Vadå gå tillbaka? Hon får väl stå sitt kast. Vem kan förlåta någon som varit otrogen? Hosea förtjänar någon som går att lita på, någon som inte går bakom ryggen på honom.

Men Gud sa till Hosea: Gå och älska din hustru igen, fastän hon älskas av en annan och har begått äktenskapsbrott. Älska henne som jag, HERREN, älskar Israels barn (Hos 3:1).
Vad är det för galenskap? Blir det inget straff? Varför gör Gud så här mot sin profet?

Inte på grund av vad vi gjort eller gör, utan därför att han älskar oss, sände han sin ende son, Jesus, för att dö för att vi ska få leva nära Gud, för evigt.

Alltid trogen

Berättelsen om Hosea och Gomer är mer än ett tragiskt kärleksdrama. Gud utsatte inte Hosea för denna prövning för att testa hur trogen han var, utan för att ge ett exempel på hur Israels folk vänt sig bort från Gud.

Gud utvalde det israeliska folket för att vandra med honom och vara hans folk. Han lovade dem ett land som var fullt av goda saker och att han alltid skulle vara med dem, bara de följde honom och höll hans bud. Men det israeliska folket bröt varje dag mot Guds bud och tillbad avgudar. På samma sätt lovade Hosea att alltid vara trogen Gomer och ta hand om henne, men hon svek honom för sådant som lockade på andra håll.

Men Gud sa till Hosea att förlåta sin hustru därför att Gud är redo att göra samma sak för sitt folk.

Kärlek genom smärtan

På samma sätt som det skär i hjärtat när man blir sviken av den man älskar, så skär det i Guds hjärta när vi syndar mot honom. Den smärta Hosea fick uppleva när Gomer svek honom är en bild för hur ont det gör i Gud när vi vänder oss bort från honom.

Men Hosea förlät sin fru och sa: Bedriv inte otukt, och ge dig inte åt någon annan man. Jag skall vara hos dig (Hos 3:2). Mitt i sveket och smärtan söker Hosea sin fru på nyttGud säger på samma sätt till oss att vi inte ska synda, och inte ge oss åt någon annan gud, därför att han skall vara hos oss. Trots att vi redan gjort mycket som är fel och som sårar honom väljer han att söka oss, trots att vår synd gör ont i honom, därför att han älskar oss. Inte på grund av vad vi gjort eller gör, utan därför att han älskar oss, sände han sin ende son, Jesus, för att dö för att vi ska få leva nära Gud, för evigt. Jesus död på korset är det yttersta beviset på Guds trofasthet. Vi kan lita på att Gud alltid står kvar med öppna armar, vad vi än gör. Han längtar efter oss så mycket att han säger: Hur ska jag kunna överge dig? … Mitt hjärta vänder sig i mig, all min barmhärtighet vaknar (Hos 11:8).

Foto: Kelly Sikkema unsplash.com
Alfred Ingmår
Lund I Insidans redaktion 2017–2020.
DELA
Föregående artikelTa snacket!
Nästa artikelVarför är du kristen?