Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. Han ger liv åt min själ. (Ps 23:2-3)

När Bibeln talar om vila handlar det ibland om fysisk vila, men oftast om en annan vila – nämligen en andlig, själslig, existentiell vila. Båda sidorna är superviktiga men det unika som kristen tro verkligen har att komma med är större än ett budskap om att vi behöver ta det lugnt ibland.

Det är tydligt i Bibeln hur Gud verkligen bryr sig om oss som hela människor och inte bara det ”andliga”. Det kroppsliga och det själsliga och andliga hänger ihop och påverkar varandra. Det är så fint att läsa om hur Gud sänder en ängel till den slutkörde Elia med bröd och vatten för att han ska kunna vila och återhämta sig för att få ny kraft (1 Kung 19:5–7). När lärjungarna har varit ute och predikat och betjänat människor är Jesus på samma sätt mån om att de ska få återhämta sig: Kom med till en öde plats där ni kan få vara ensamma och vila er lite (Mark 6:31). Vi behöver alltså fysisk vila och återhämtning – det är Guds tanke.

Kung David som skrev Herdepsalmen (Ps 23) levde ett ganska maxat och hektiskt liv. Ändå tar han bilden av sig själv som ett får och Gud som herden som leder honom till gröna ängar och vatten där det finns vila. Jag tror han talar om något annat än att Gud vill ge honom en soft stund i soffan ibland. På samma sätt är det när Jesus säger: Kom till mig… så ska jag ge er vila. (Matt 11:26). Poängen är inte att vi som kristna ska ta det lite mer lugnt än alla andra.

Att vila, sova och softa kan alla göra.

Guds stora ärende till en förlorad mänsklighet är att föra människor in i sin närhet, genom sin son Jesus Kristus. Utan Gud är människan utlämnad åt en evig jakt efter allt det som gick förlorat i syndafallet: gudsrelationen, identitet, tillhörighet, mening, kärlek, frid och så vidare. Utan Jesus är människan slav under synden och fast i ett ekorrhjul av att försöka duga, prestera och räcka till i egen kraft. Att vila, sova och softa kan alla göra – men det finns alltså ingen ”existentiell” eller ”verklig” vila utan Jesus. Men hos Gud finns vårt sanna hem. Hos Jesus finns nåd och förlåtelse. Detta är den stora vila som Bibelns huvudbudskap, evangeliet, handlar om. Vägen till denna vila är öppen genom tron på Jesus! Vilan i Gud. Det var denna vila som kung David hade fått erfara: Bara hos Gud har min själ sin ro (Ps 62:6). Har du den vilan?

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelSpider-Man offrar sitt eget 
Nästa artikelHur ska jag vila?