Visst är Jesus uppståndelse från döden ett stort och häftigt under att imponeras av, men den är också så mycket mer: Uppståndelsen är den enskilda händelse som har störst betydelse för våra liv och vår framtid.  

Den kristna tron handlar ju egentligen mest om påsken. Jesus dör och Jesus uppstår. Det är den mest centrala händelsen i hela den kristna tron. Samtidigt är det ganska vanligt att vi som är kristna (och andra också för den delen) lägger fokuset på att Jesus dog. Det finns många bra anledningar till att lägga sitt fokus där, men det är viktigt att inte glömma bort uppståndelsen. Varför är det viktigt egentligen? Jo – utan uppståndelsen så spelar korset ingen roll. 

Allt är förändrat

I Luk 24:19-21 möter vi några av dem som följde Jesus innan han korsfästes och deras tankar om vad som har hänt under påskhelgen. Poängen i texten är att de verkligen hade hoppats på Jesus. De trodde att han var den som skulle befria Israel. De trodde att han var Messias. Och så slutade alltihop med döden på ett kors. Eller?

När vi i Matt 28:6 får höra änglarnas ord ”Han är inte här. Han har uppstått, precis som han sade” så förändrar det allt. Jesus är inte längre en misslyckad lärare eller upprorsmakare, han är inte längre en som försökte framställa sig själv som mer än han egentligen var. Nej, uppståndelsen är beviset på att allt det han sade om sig själv, och om oss, verkligen är sant. Gud har, genom uppståndelsen, visat att han verkligen står bakom Jesus. Därför är uppståndelsen inte bara ett tillägg till korsfästelsen, utan helt avgörande för alla kristna. Om Jesus inte har uppstått, säger Paulus, är tron meningslös (1 Kor 15:12-19). Men nu har Jesus uppstått och allting är annorlunda. 

Vi kan lita på Jesus

Okej, okej – Jesus uppstod och det är en big deal. Varför det då? Utan uppståndelsen så vore Jesus ställföreträdande död – det vill säga det faktum att han dog i stället för att du och jag skulle dö – inte giltig. Då skulle vi fortfarande vara skyldiga för våra synder och fortfarande vara fast i dem utan någon möjlighet att komma tillbaka in i gemenskapen med Gud. Men eftersom Jesus har uppstått så vet vi att när han talade om sin död i vårt ställe – om att han tog våra synder på sig och betalade vår skuld – var det också sant. Också det gäller för dig och mig.

Men nu har Jesus uppstått och därför kan vi också lita på hans löften

Faktum är att utan uppståndelsen så vore inget av det Jesus sade eller lovade värt något. En person som lovar mycket men inte håller det han lovar, den personen litar vi inte på. Om Jesus inte uppstått efter att ha lovat flera gånger att han skulle göra det, hade vi kunnat lita på det andra han sade då? Förmodligen inte. Men nu har Jesus uppstått och därför kan vi också lita på hans löften om hjälp, bönhörelse, Anden och allt det andra. Vi vet att det gäller eftersom vi vet att han talade sanning om uppståndelsen. 

Goda nyheter

Utan uppståndelsen hade det inte heller funnits något grund för oss att tro på eller se fram emot evigheten med Gud. Om inte Jesus uppstått hade han inte heller varit den som till slut får sitta på Guds högra sida och döma världen, för han skulle ju inte heller kunna komma tillbaka (han hade ju varit död). Om inte Jesus uppstått hade vi inte kunnat se fram emot hela skapelsens förnyande och upprättande när han kommer tillbaka. Men, och detta behöver alla få höra, nu har Jesus uppstått!

Utan uppståndelsen är korset och Jesus död som bäst en fotnot i historien. Med uppståndelsen är det den bästa nyheten världen någonsin har fått. Evangelium, skulle man kunna säga – goda nyheter!

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash
DELA
Föregående artikelVar är min plånbok?
Nästa artikelLovsång: Lamb of God