Han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom (2 Kor 5:15)

Vad lever du för? Vad är det du vill uppnå med ditt liv och vem är det som livet kretsar runt? För den som inte är kristen är det naturligt att leva för sig själv, för att själv få ett så bra liv som möjligt. Men för en kristen gäller något helt annat. Det kan vi behöva påminnas om. Paulus skriver här att en kristen i stället lever för Jesus. Och detta tema är supertydligt i hela Nya Testamentet.

Jesus är tydlig och använder många ord för att förklara, att det är genom att lägga ner sitt eget liv, att mista det, att förneka sig själv, att dö från sig själv – som vi får del av hans liv (exempelvis Luk 9:24). Att vara kristen är att låta honom vara Herre i våra liv i stället för att vi själva är det. Här behöver vi hela tiden ny förlåtelse och omvändelse. Men om vi lever för att maximera våra egna liv, med fokus på oss själva, kommer vi att gå miste om det vi längtar efter och kämpar för. Vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men förlorar sitt liv eller själv går förlorad? (Luk 9:25).

En kristen tillhör liksom inte längre sig själv, utan Jesus

Bibeln använder också ofta ordet tjänare för att beskriva vad det innebär att vara kristen. En tjänare är ju helt fokuserad på att göra allt för någon annan, det är hela poängen med en tjänare. Att tjäna Jesus innebär att också tjäna andra människor. På många ställen beskrivs det dessutom att Jesus har köpt oss. En kristen tillhör liksom inte längre sig själv, utan Jesus. Därför måste den kristne hela tiden låta sig styras och formas av Jesus. Det är alltså något totalt omvälvande att bli en kristen. Det är stora ord, men det handlar om att ge sitt liv till Jesus.

Låter det jobbigt? Synden i oss hatar ju det här och stretar emot eller försöker få oss att hoppa över bibelverser som de här. Men grejen är ju att Gud alltid är god. Han har alltid det bästa för oss. Paulus, som verkligen hade varit lyckad i den här världen, verkar i stället jublande glad när han beskriver att hans gamla liv är som skräp i jämförelse med det han nu fått (Fil 3:7-8). Hur är det med dig, har du gett ditt liv till Jesus?

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelEtt fullt liv är inte alltid mer livfullt
Nästa artikelStanna upp och be