Enligt Statistiska Centralbyrån finns det 430 olika yrkesgrupper i Sverige och inom dessa finns det flera banor att välja mellan. Det finns extremt många valmöjligheter – men vad ska just jag jobba med!?

Bibelns Gud är inte för ball, för uppbokad eller för viktig för att palla bry sig om oss och våra helt vanliga liv.  Bibelns Gud är en Gud som är intresserad av dig och som vill grejer med ditt liv! Han bryr sig om dig och dina val och han vill leda dig på alla områden i livet – också när det kommer till vad du ska jobba med.

Gud är inte ute efter att styra dig så som vi kan göra när vi sitter i soffan och på avstånd styr karaktärerna i ett tv-spel med lite knapptryckningar. Han vill liksom inte spela X-box med ditt liv utan han längtar istället efter något helt annat: att vinna ditt hjärta! Guds grej är inte att styra och ställa och bestämma över dig som en diktator bestämmer över sina slavar – Guds grej är att älska dig med brinnande kärlek. Du är Guds ögonsten, han har gett allt för att få dig och han längtar efter att han själv ska få vara ditt livs stora kärlek, mål och dröm. Med andra ord: Gud vill så mycket mer än att vara din karriärcoach! Gud längtar framförallt efter att du på riktigt ska släppa in honom i ditt liv och låta honom vara med och forma din framtid.

Hur ska jag veta?

En annan helt amazing sak med Gud är att han till 100 % vill det som är gott för oss och att han har bättre koll än vi själva på vad det är. Det betyder att det aldrig någonsin är en dum idé att komma till Gud och be om att han ska få leda och bestämma när det gäller vårt val av yrke. Kanske blir det inte exakt så som vi själva hade planerat, det finns absolut inga garantier för att den väg Gud leder oss på kommer vara soft men Gud kommer välja den väg som i slutändan ändå är bäst för oss.

Gud har skapat dig! Det är alltså ingen slump eller olycka att du är som du är och gillar det du gillar. Gud har gett dig just dina unika intressen, förmågor och engagemang med tanken att du ska få använda det för att ta hand om och utveckla den värld som han skapat. Ibland tänker vi kanske att vi som kristna borde bli läkare, socionomer eller lärare för att göra Gud nöjd men alla olika yrkeskategorier behövs ju för att den värld Gud skapat ska funka! Om du gillar matte ska du kanske satsa på att bli ingenjör? Ingenjörer är ju med och förbättrar samhället genom att bygga säkra vägar, broar och hus och ingenjörer skapar också ofta nya arbetstillfällen för andra. Gillar du att arbeta med händerna? Då har du möjlighet att vara med och välsigna människor genom att koppla in fungerande och säker el i deras hem, fixa droppande kranar eller tillverka nya användbara produkter i en fabrik.

Vad ger dig energi? Vad är du bra på? Finns det något yrke där dessa förmågor och intressen användas, utvecklas och blir till glädje för andra? Prata med människor som känner dig och fråga dem om vilka gåvor och förmågor de ser i ditt liv. Be Gud om hjälp och ledning men våga också välja och ta initiativ! Gud vill att du använder de gåvor och intressen han gett dig och att du var du än är och vad du än gör släpper in honom på riktigt och låter honom få vara din vän.

Jag har många gånger bett om Guds ledning vad gäller mitt eget yrke och det har verkligen inte blivit så som jag trodde och planerade när jag var i tjugoårsåldern. Först tänkte jag bli musiker och sedan tänkte jag bli psykolog men istället blev jag teolog och ungdomsledare. Min tanke var att bo i Stockholm hela livet men istället har jag blivit skåning. Allt blev väldigt annorlunda mot vad jag planerade, absolut inte enklare, men samtidigt helt rätt för mig.

Men var …?

Eftersom Gud mest av allt längtar efter att vinna ditt hjärta och efter att få vara ditt livs kärlek (inte ditt livs diktator eller yrkesvägledare) är inte den viktigaste grejen för Gud ifall du bor i Kristianstad och jobbar på ICA eller bor i London och pluggar matte.

Älska Gud och gör vad du vill

Det viktigaste för Gud är inte att du är på en viss ort eller jobbar med en viss grej, det viktigaste för Gud är att du släpper in honom i ditt liv och låter relationen till honom vara det som får gå före allt annat! Det mest intressanta är helt enkelt inte exakt vad vi väljer att jobba med utan vem och vad som får styra våra val. Är det vår relation till Jesus som har första prio när vi fattar beslut om var vi ska plugga och vad vi ska jobba med eller är det andra saker som styr?

Ett extremt bra sätt att släppa in Gud mer i sitt liv är så klart att faktiskt börja be Gud att han ska vara med och leda till den ort och det jobb som HAN vill ha dig på. Be Gud öppna och stänga dörrar och be att du ska få bli riktigt sugen och taggad på att jobba med det som Gud vill att du ska jobba med! Kyrkofadern Augustinus sa så här: ”Älska Gud och gör vad du vill” och det ligger mycket i det också vad gäller val av yrke. Den stora frågan är inte: ”Är jag på rätt arbetsplats?” utan: ”Lever jag på ett sätt som för mig närmare Jesus?”. Gud vill inte att du ska gå runt och ha panik för att du kanske väljer fel utbildning och studieort – Gud vill att du ”går runt” och älskar och längtar efter honom vilket yrke du än väljer.

Foto: Dmitry Ratushny, unsplash.com
DELA
Föregående artikelSkolstrejk för klimatet
Nästa artikelEtt räkneproblem