Att växa upp i ett land som starkt präglas av en viss religion eller livsåskådning påverkar samhället och dess invånare. Men hur påverkar det vår uppväxt och vårt val av religion och livsåskådning? Om du växer upp i ett ateistiskt land, kommer du då att bli ateist? Om du växer upp i till exempel Indien, kommer du då att bli hindu? Detta kan vi bara spekulera kring. Att växa upp i en kristen familj är för många något väldigt positivt. Förhoppningsvis har man där fått möjligheter att kunna utveckla en egen personlig tro. Men om ens enda svar på frågan “Varför är du kristen?” är “Jag är uppvuxen med det” så är det dags att börja fundera. Frågan är ju inte varför du blivit kristen – utan varför du är det. Alltså: Varför vill du vara det idag?

Grattis! Du har hittat rätt.

Till dig som inte kallar dig kristen, men har öppnat denna tidning och är nyfiken på vilka anledningar som finns till att vara kristen vill jag säga: “Grattis! Du har hittat rätt.” I detta nummer finns sju artiklar och en massa personliga svar som handlar om varför man kan vara kristen. Vi vill uppmuntra dig till att läsa dem och fundera på om kristen tro kan vara något för dig.

Varför kristen? Kanske funderar du mycket på frågan, har fått frågan ofta eller så har frågan aldrig passerat din hjärna. Oavsett vilket så har du nu chansen att läsa om några bra anledningar. Och vem vet? Kanske kan någon eller flera av dem hjälpa dig att fundera ut ditt svar på frågan “Varför är du kristen?”.

 

Bön

Gud, jag ber att texterna i denna tidning ska bli till svar in i mitt liv på frågan varför jag ska tro på dig. Amen