Ni skall inte göra er gudar att ha vid sidan av mig. Gudar av silver eller guld skall ni inte göra åt er. (2 Mos 20:23)

Många människor vi möter tror inte på någon gud alls. Vi lever i en sekulär tid när idén om gud/gudar ofta förpassas till historieböckerna. Ändå tror jag att dagens sätt att leva kan beskrivas med att vi har gott om “avgudar” – även om vi inte är så vana vid att använda det ordet. När vi läser Gamla Testamentet händer det ständigt att Israels folk börjar tillbe andra gudar. Läser man lite djupare kan vi se att dessa gudar symboliserar exempelvis pengar, sex/fertilitet och makt. Folket försökte blidka de makter som skulle ge framgång och njutning. Om vi tänker närmare på det så är det ju precis det vi jagar efter idag också. Vi tänker att pengar kan ge oss lyckan, att det vi ska söka är framgång, popularitet och njutning eftersom vi tror att det är vad som kommer göra oss lyckliga. När vi ger något större inflytande över våra liv än Gud, sätter vår tillit till det och vänder oss dit för att lösa våra problem – ja, då har det blivit som en gud för oss. Kort sagt: vi har samma avgudar idag som då.

Lyckan sitter inte i att vi lyckas.

Det ironiska är att det finns en lång rad framgångsrika personer som konstaterat att de har lyckats med allt, men ändå bara känner tomhet och meningslöshet. Dessa gudar kan nämligen inte ge oss vad vi tror, för lyckan sitter inte i att vi lyckas.

Jesus visste om det här, och han vände upp och ner på idealen: Saliga är ni som är fattiga, er tillhör Guds rike (Luk 6:20). Det kan låta utmanande. Kan det verkligen vara så att det är den som är fattig som är salig? (Ordet salig är ett kyrkiskt ord för djup lycka.) Faktum är att det Jesus säger egentligen är som ett erbjudande: vet du om att du inte behöver följa alla dessa krävande gudar? Vet du om att gudar av guld och silver aldrig kommer att kunna ge dig vad du innerst inne längtar efter? Du får lov att bara lägga ner den jakten! I stället får vi ta emot Guds frid. Den är alldeles gratis, och kan fylla vårt tomrum på ett sätt som ingenting annat kan. Gud är bäst!

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Malin Henningsson
Redaktionschef för Insidan och ungdomssekreterare för ELU i Hässleholm.
DELA
Föregående artikelVärldens bästa berättelse
Nästa artikelDrömmen förändrade Johanna