Väx upp! Temat är tydligt i Bibeln. Även om vi måste ta emot Guds rike som ett barn och aldrig ska sluta vara Guds barn, är inte tanken att vi ska vara omogna, oförståndiga och okunniga.

Vi ska växa i trons liv, precis som vi växer fysiskt och mentalt som människor. Paulus skriver När jag var barn talade jag som ett barn, tänkte som ett barn och förstod som ett barn. Men sedan jag blivit vuxen har jag lagt bort det barnsliga. (1 Kor 13:11) Hebreerbrevets författare är stenhård i sin kritik mot dem som inte växt i tron: Ni borde ha blivit lärare för länge sedan, men nu behöver ni någon som lär er de första grunderna i Guds ord igen. Ni behöver mjölk, inte fast föda! (Hebr 5:12)

Tanken med våra liv är att lära känna honom och det blir vi aldrig klara med.

Guds tanke är inte ”bara” att vi ska bevaras i tron och räddas till evigheten. Tanken med våra liv att är i stället att lära känna honom – och det blir vi aldrig klara med! Det är alltså något att växa i. Om ett barn inte växer inser vi att allt inte står rätt till. Lite liknande är det om en kristen inte vill lära känna Gud bättre och inte vill växa. Då har man nog missat något. Det finns inget bättre för en människa än att upptäcka mer av vem Gud är och vad han vill.

Vi ska växa i nåd och i kunskap. Det handlar alltså både om hur vi lever och vad vi tror på. Om hjärtat och hjärnan. Genom att leva nära honom, ta vår efterföljelse på allvar och arbeta med våra brister kan vi växa i Jesuslikhet, till större kärlek och ödmjukhet. Genom att studera Bibeln och till exempel läsa kristen litteratur kan vi växa i förståelse och kunskap om  vem Gud är. Det får vi ha som målsättning i livet. Och den målsättningen måste få prägla vår vardag och våra prioriteringar.

Mångas erfarenhet är att det går långsamt att växa. Det gäller både lillasystern som inte kan cykla som sina syskon och den kristne som tittar på sig själv, jämför sig med Jesus och undrar om man är helt ute och cyklar. Men att växten går långsamt behöver inte innebära att något är fel. Det vi ska fokusera på är inte vår tillväxt utan att söka oss till trons växtplatser.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelTron – en prestation?
Nästa artikelBär dina vänner