För några år sedan åkte jag till en klätterhall med min klass på en idrottslektion.

Klätterväggar av olika svårighetsgrad reste sig högt upp mot taket i hela hallen. Höjdrädd, klättervan eller nybörjare – alla skulle ge det åtminstone ett försök. Vi tog på oss selar och började steg för steg ta oss upp för väggarna. Det blev snabbt uppenbart vilka som hade gjort det här förut och var mest våghalsiga, och vilka som var mest osäkra. De som tog sig an svårare väggar direkt eller hade bra klätterteknik möttes av beundrande blickar. Tänk att få vara lika duktig och klättra lika högt som de!

Vi tog på oss selar och började steg för steg ta oss upp för väggarna.

En vilja att klättra högt och tendensen att placera andra och sig själv på en sorts gradskala – från duktigast till minst duktig, häftigast till minst häftig, bäst till sämst – känns igen inom andra områden än i klätterhallen. Inte minst kan det kopplas till status, vilket är vad det här numret av Insidan handlar om. Hur påverkar statustänkande vårt liv? Kan statustänkande finnas även i kyrkan? Vad kallar Gud oss till och vilka säger han att vi är? På vilket sätt är Jesus en förebild för oss i vårt statustänkande, och vad har julen med status att göra? Detta och mycket mer hoppas vi kunna besvara. 

Bön

Gud, gör mig medveten om mitt eget statustänkande och hjälp mig att börja se på andra människor som du ser på dem. Amen. 

Foto: Unsplash.com
Johanna Victorén
Student, Lund. I Insidans redaktion sedan 2018. johanna.victoren@insidan.net
DELA
Föregående artikelGud talade genom min kompis
Nästa artikelTranssexualism