Jag tror att förlåtelse är en nyckel i livet och i hela den mänskliga tillvaron. Det är uppenbart att vi människor är aningen ur funktion allihop. Vi har väldigt svårt att leva i harmoni med allt runt omkring. Vi startar inte världskrig varje dag, men ser man till tankar, attityd och inställning, så har vi ändå väldigt lätt för att på något sätt hamna i konflikt, öppen eller dold, ensidig eller tvåsidig. Samma sak gäller inför Gud. Genom vår synd förstör vi tillvaron som Gud har skapat, bryter mot hans vilja och lever på ett sätt i uppror mot honom. Därför är förlåtelse en nyckel för att hamna rätt i livet. Inte undra på att det är ett av de mest centrala begreppen i kristen tro.

Detta nummer av Insidan handlar om att ta emot förlåtelse från Gud och att ge förlåtelse till andra. Båda kan vara riktigt svåra. Men två saker kan vara bra att tänka på. Det ena är att vi alla behöver förlåtelse. Det är inget unikt, vare sig att göra fel eller att bli drabbad att någon annan som gör det. Självklart är det tufft – men kanske blir det lite lättare att både ta emot förlåtelse och ge det till andra, när vi inser att vi alla sitter i samma båt. Det andra vi kan tänka på är att förlåtelse inte är något man förtjänar. Det är det som är hela poängen med förlåtelse, att den ska ges till dem som inte förtjänar det. Du kan inte förtjäna Guds förlåtelse och du ska inte förlåta andra för att du tycker att de är värda det.

Jesus har burit alla världens synder i sin egen kropp och dött med dem. Han har betalat ett skyhögt pris för att fixa förlåtelse till oss. Detta gjorde han medan vi fortfarande var helt ointresserade av honom och inte ens ville ha förlåtelse. Hos honom hittar vi både Guds förlåtelse och kraften till att förlåta andra. Det är inte alltid lätt. Men det är en nyckel för att livet ska funka som det är tänkt. Så våga be om, ge och ta emot förlåtelse så ofta du kan!

Bön: Hjälp mig Herre att tro på att din förlåtelse gäller mig. Och hjälp mig att förlåta andra så som du har förlåtit mig. Amen.

Foto: unsplash.com Anthony Intraversato
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelEn bortglömd bön
Nästa artikelPorrifieringen av samhället – hur kan man som kristen tänka om det?