Tänk om du blev lovad att inte behöva sakna någonting under resten av ditt liv. Tänk om du kunde känna dig trygg varje dag för att det fanns någon som tog hand om dig. Tänk om den Gud som beskrivs i Psaltaren 23 finns på riktigt och om det som står om honom är sant!

Psalm 23: Den gode herden.
1 En psalm av David.
Herren är min herde,
mig ska inget fattas.
2  Han låter mig vila på gröna ängar,
han för mig till vatten
där jag finner ro.
3  Han ger liv åt min själ,
han leder mig på rätta vägar
för sitt namns skull.
4  Även om jag vandrar
i dödsskuggans dal
fruktar jag inget ont,
för du är med mig.
Din käpp och stav,
de tröstar mig.
5  Du dukar för mig ett bord
i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja
och låter min bägare flöda över.
6  Ja, godhet och nåd ska följa mig
i alla mina livsdagar,
och jag ska bo i Herrens hus
för alltid.

Några veckor innan jag som 23-åring sa hejdå till familj och vänner för att flytta ett par år till Indien blev första versen i Psaltaren 23 oerhört stark för mig: Herren är min herde, mig skall inget fattas. Jag läste den om och om igen och kände mig trygg med att det var sant och på riktigt. Jag kunde vila i att vad jag än skulle möta av ensamhet, kulturkrockar, magsjuka, saknad och språksvårigheter – eller om jag till och med skulle bli kidnappad – så skulle Gud ge mig allt vad jag behövde. I alla fall det som han tyckte att jag behövde.

David beskriver en Gud som agerar och tar initiativet, medan jag tryggt kan följa efter och vila i att han har koll.

Gud tar initiativet

I min bibel har den här psalmen rubriken Den gode herden. David, som skrev psalmen, var själv en herde när han var ung. David beskriver en Gud som agerar och tar initiativet, medan vi tryggt kan följa efter och vila i att han har koll. Gud är den som ser till att jag har det som jag behöver. Gud är den som låter mig vila på gröna ängar, han är den som för mig till vatten där jag får ro. Han ger nya krafter till min själ och han leder mig på rätta vägar. Även om jag vandrar i det mörkaste mörker behöver jag inte vara rädd, för Gud är med mig även där. Precis som en herde vill det bästa för sina får, så vill Gud mitt bästa. Det är befriande att påminnas om det i en tid då allting handlar om att jag ska prestera. Till dig som är trött på att hela tiden ta beslut över vad du ska ha på dig, vilken linje du skall välja på gymnasiet, vilka sociala medier du ska hänga mest på eller vilken träningsmetod som är den bästa just nu, får psalmen vara en uppmuntran till att luta dig tillbaka och bli ledd av herden. Det finns ingen situation du går igenom som inte Gud kan gripa in i och förändra. Det finns ingenting som är för svårt för honom. Han vill låta sina välsignelser flöda över dig.

Ett annat perspektiv

Har du tänkt på att en herde är mycket längre än fåren? Herden går först och spanar in vad som finns längre fram på vägen, vart man ska gå och vilka vägar som bör undvikas. Herden har ett annat perspektiv än fåren, som inte kan se lika långt. Det tankesättet har hjälpt mig när jag inte vet vilken väg jag ska ta eller när jag inte förstår Guds ledning. Gud ser mycket längre framåt än jag kan göra och den väg som jag tror är bäst för stunden är kanske inte bra för mig längre fram. Att vila i Guds omsorg tror jag handlar om detta: att lita på att den Gud som skapade mig och ville mitt liv också är stor nog att bära mig igenom både det glädjefyllda och det tunga i livet.

Insidan tipsar!
Lär dig Psalm 23 utantill i sommar – den är en go påminnelse och fantastisk bön!

En påminnelse i mobilen

I 1 Petr 5:7 står det att vi får kasta alla bekymmer på Gud för att han har omsorg om oss. Gud bryr sig helt enkelt om det som bekymrar dig. Ett annat bibelställe att läsa om Guds omsorg är Matt 6:25-34. Läs några verser på morgonen, ha det som en påminnelse i din mobil vid lunchtid och bär det i ditt hjärta under kvällen. Jag tror att vi blir påverkade av det vi ”matar” oss med. Fyller vi oss med Guds ord och hans sanningar så präglar det våra tankar, ord och handlingar. Då får oro och osanningar inte lika mycket plats att gro och växa sig starka.

Låt Gud ta hand om dig!

Precis som det är en vila för fåren att följa sin herde så är det en vila att släppa allt och lita på Gud. Gud gav mig det han visste att jag behövde under mina år i Indien, även om det många gånger var tufft, och han har burit mig sedan dess. Han vill också bära dig och ge dig allt du behöver. I hans omsorg och omtanke kan du slappna av och känna dig trygg. Och om du känner dig vilsen så vet han var du finns och hur du har det. Som den gode herde han är vill han lyfta upp dig på sina axlar och bära dig tillbaka hem igen.

 

Bön: Du som bar mig igenom, bär mig igen. Bär mig nu och bär mig ända hem.

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikel“Det måste varit Gud som…”
Nästa artikelGud svarar på bön!