Vrede kan både vara ett verktyg i kampen för det som är gott och ett uttryck för ett okontrollerat och obefogat känsloutbrott. Allt beror på hur den används.


“Det är mitt kroatiska blod”, sa jag. Fast övertygad om att det faktiskt var så och att all ilska jag någonsin släppt ut orsakades av mina gener. Samtidigt som jag ansåg mig ha rätten till att få vredesutbrott när något gick fel, kände jag inombords att beteendet inte skapade något positivt för mig eller min omgivning. Även om vreden i sig själv inte var en synd så agerade jag på den, exempelvis genom att säga elaka saker till människor omkring mig.

Vredens olika former

Paulus hjälper oss att förstå när han i Efesierbrevet 4:26 skriver: Grips ni av vrede, synda inte. Låt inte solen gå ner över er vrede. Utifrån vad Paulus säger förstår vi att det är okej att bli arg emellanåt. Det vi varnas för är att låta vreden slå rot i våra liv så att den drabbar oss själva eller andra. Alla har inte lika nära till vredesutbrott som jag. För vissa kan det handla om att man inte vill släppa ut vreden eller ens erkänna att man är arg! I stället bär man den dold inom sig men låter den pysa ut som irritation. Det är viktigt att vi gör upp med vreden genom att söka försoning med människor som vi drabbar samman med.

Man kan se vrede som en kraft ämnad att skydda det som vi håller kärt.

Positiv kraft

Det är gott för oss att ha tillgång till våra känslor, men vi har aldrig rätt att hämningslöst släppa dem fria. Man kan se vrede som en kraft ämnad att skydda det som vi håller kärt. Mose ger oss ett exempel på positiv vrede. Han fylldes av vrede när farao vägrade släppa folket (2 Mos 11:8b) och när Israels folk tillbad guldkalven (2 Mos 32:19-22). Mose satte sig upp emot det som var fel utan att synda.

Hur kan jag göra?

Att hantera vår vrede är en utmaning. Därför är det trösterikt att veta att vi får vända oss till en nådefull Gud med vårt misslyckande och vår förtvivlan. Gud ger oss ständigt chansen att få börja om. När vreden kommer får vi se till att den inte tar över. Ibland behöver man sätta ord på vrede, ibland får man bära den själv och låta den omvandlas till tålamod. Andra gånger får vrede vara en del i kampen mot orättvisor. Många gånger är det arga människor som är med och förändrar världen till det bättre. Men kom ihåg: Låt inte solen gå ner över er vrede. Vrede får inte leda till bitterhet. Då kommer den hindra många goda handlingar.

Reflektion

Hur kan du använda din vrede på ett positivt sätt? Hur kan du hantera osund vrede på ett bättre sätt?

Foto: freeimages
DELA
Föregående artikelLathet – något annat än vila
Nästa artikelAvundsjuka – att inte vara trygg i Guds kärlek