Ibland kan man känna sig betydelselös och oviktig. Men enligt den kristna tron kan man inte ha mer fel. Bibeln handlar om en Gud som verkligen vill ha varje människa – och som har gjort allt för oss. 

”WANTED! Dead or alive. $10 000 Reward.” Vi har alla sett de där Wanted-affischerna i filmer eller serietidningar. Ser man en bild av sig själv på en sådan affisch är det läge att fly så fort och så långt bort som möjligt. Att vara efterlyst med ett pris på sitt huvud på det här sättet innebär så klart en livsfara, och ger oss kanske inga positiva associationer. 

Men på ett sätt skulle man kunna säga att kristen tro menar att varje människa är just ”WANTED!” Den som är på jakt efter oss är Gud och han är beredd att ge långt mycket mer än 10 000 dollar får att få tag i dig. Han gör allt han kan och betalar det högsta pris som det går att föreställa sig. Men han vill inte ha dig ”Dead or alive”. Gud vill dig bara gott. Han vill rädda dig så att du aldrig någonsin blir ”dead” och i stället vill han göra dig verkligt ”alive”.

Wanted – skapad!

Det finns en lögn i vår tid som kallas slumpen. Ett av problemen med att tro att allting bara råkar existera är att det inte enbart blir en intressant tanke eller teori som man kan hålla på avstånd. Nej, tror man på slumpen måste man också ifrågasätta sig själv, sitt eget värde och sin egen mening: varför är mitt liv egentligen värt att levas? Detta lider väldigt många människor av. 

Men det största problemet med slumpen är inte att den känns jobbig – utan att den inte är sann. Kristen tro kommer i stället med ett både trovärdigt och fantastiskt budskap. Det finns en Gud som har skapat oss, som har delat med sig av livet och av att finnas till – därför att han älskar och därför att han vill ha oss. Detta förändrar totalt hur vi ser på livet, på andra och på oss själva. Att Gud skapat allt innebär inte att han ”bara” satte igång skapelsen. Nej, han är aktiv i skapandet hela tiden. Ingen blomma kan slå ut utan att Gud är med, ingen fågel kan lära sig flyga utan att Gud ger den möjlighet och ingen människa kan bli till utan att Gud skapar. Gud ser oss inte som en stor grå massa av människor. Han ser dig. Det betyder att du är viktig, betydelsefull och att ditt liv har en mening. Du är wanted – Gud vill ha dig! 

Wanted – nära sig!

Gud skapade människan för gemenskap – med varandra och med honom. Det är från honom som livet kommer och det är i hans närhet som livet är tänkt att levas. Där är människan som fisken i vattnet, där hör vi hemma. Men Bibeln berättar att människan har vänt Gud ryggen och gått bort från honom. Därför har döden och ondskan kommit in i världen. Allt blev trasigt då människan klippte av kontakten med honom som allt det goda kommer ifrån. 

Det otroliga i kristen tro är att Guds kärlek till oss människor inte förändrades av detta. Men hans förhållande till oss förändrades i grunden. I sin helighet och brinnande kärlek till oss kan han inte acceptera synden, ondskan och döden som förpestar och förstör våra liv och hans skapelse. Problemet är att vi både är smittade av den och ständigt gör oss skyldiga till den. Människan är därför skild från Gud och kan inte ha den relation till honom som det var tänkt. Både på grund av vår synd och på grund av Guds vrede över den.

Men här kommer ytterligare ett fantastiskt budskap: hela den kristna tron handlar om hur Gud vill rädda oss tillbaka till sig. Bibeln beskriver denna räddningsplan från tredje till sista sidan. Gud behövde fixa två saker: dels att få oss att vilja ha med honom att göra igen, och dels att få bort synden och hans vrede över den, så att han kan vara nära oss igen. Gud älskar oss och har gjort allt han kan för att få oss in i sin närhet.

Jesus är kärnan och stjärnan
i hela den här historien.

Wanted – räddad!

Jesus är kärnan och stjärnan i hela den här historien. Gud sände sin egen son för att på det allra tydligaste sättet visa vem han är. Genom Jesus kan vi lära känna Gud. Men Jesus uppdrag var större än så. Centrum i den kristna tron är att Jesus dog i mänsklighetens ställe. Han tog straffet och konsekvensen för våra synder, så att vi skulle slippa det. Genom tron på honom kan vi få förlåtelse och gemenskap med Gud igen. På samma sätt som Öresundsbron har gett oss möjlighet att ta oss till Danmark, är Jesus den bro som kan förena mänskligheten med Gud igen. Han är anledningen till att du kan få tillhöra Gud – det beror inte på dig själv. Gud har kavlat upp sina ärmar och gripit in och räddat oss – vi är wanted!

Anar du hur mycket han älskar dig?

Wanted – dyrt köpt!

Om sheriffen i filmen är beredd att betala 10 000 dollar i reward så förstår man att det är riktigt viktigt för honom att få tag i banditen. Så är det ju: vad man är beredd att betala för något visar hur mycket man vill ha det. Vid en budgivning blir det extra tydligt hur olika personer värdesätter samma sak väldigt olika.

I Bibeln står det: Ni vet ju att det inte var med förgängliga ting som silver eller guld ni blev friköpta från det meningslösa liv ni ärvt från era fäder. Nej, det var med Kristi dyrbara blod (1 Petr 1:18-19). När Gud räknar på vad det kommer att kosta honom att rädda oss inser han att det blir riktigt dyrt. Men han tvekar inte. Han offrar sin ende son för dig. Jesus ger sitt eget liv för dig. Tanken svindlar. Han som är alltings ursprung och universums herre var beredd att offra allt för dig. Anar du hur mycket han älskar dig?

Nik MacMillan

Wanted – no matter what!

I Bibeln står det också: Knappast vill någon dö för en hederlig människa – kanske vågar någon gå i döden för den som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare (Rom 5:7-8). Det var inte så att Jesus dog för att vi människor gillade och längtade så mycket efter Gud. Nej, tvärtom lever vi alla på ett sätt i uppror mot Gud. Men han älskar oss ändå. På så vis blir priset han betalade på ett sätt ännu högre. Och dessutom ger det oss en väldigt stor trygghet. Vi är älskade och får förlåtelse och räddning inte därför att vi förtjänar det. Just som vi är, med synder och svagheter – får vi ha gemenskap med Gud, tack vare Jesus.

Ju sämre du är på kurragömma
desto bättre är det.

Wanted – efterlängtad!

Kristen tro handlar om en Gud som har gjort dig, som vill ha dig nära sig, som har betalat ett skyhögt pris för att kunna rädda dig tillbaka till sin närhet och som en dag vill att du ska stå ansikte mot ansikte med honom. Så som det var tänkt från början. Då är du fullt ut hemma – som fisken i vattnet. 

Fram till tidens slut gör Gud allt han kan för att få fler att upptäcka honom och vad han har gjort. Jesus sammanfattade varför han kom till jorden på ett ganska enkelt sätt: Jag har kommit för att söka upp och rädda det som var förlorat (se Luk 19:10).

Har han fått hitta dig? Han efterlyser dig och letar efter dig! Ju sämre du är på kurragömma desto bättre är det. Göm dig inte utan kom fram, till honom! Hör du inte hur han genom hela Bibeln och sin fantastiska räddningsinsats för oss både viskar och ropar för full hals till dig: jag vill ha dig! Du är WANTED!

Foto: Gift Habeshaw
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelJag är med dig
Nästa artikelTips för sommaren