Vi är många som har erfarenheter av långvarigt lidande. Vart vänder vi oss för att lösa våra problem?

Sedan kom en av judarnas högtider, och Jesus gick upp till Jerusalem. Vid Fårporten i Jerusalem finns en damm som på hebreiska kallas Betesda. Den har fem pelargångar, och i dem låg många sjuka, blinda, halta och lama.
Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år. Jesus såg honom ligga där och visste att han hade varit sjuk så länge, och han frågade honom: ”Vill du bli frisk?” Den sjuke svarade: ”Herre, jag har ingen som hjälper mig ner i dammen när vattnet börjar svalla. Och när jag försöker ta mig dit själv, hinner någon annan före mig.” Jesus sade till honom: ”Res dig, ta din bädd och gå!” Genast blev mannen frisk, och han tog sin bädd och gick. (Joh 5:1-9a)

Det tar tre sekunder. En man som varit sjuk i nästan 40 år blir helad av Jesus. Vilken fantastisk grej! Men innan mannen blir helad ställer Jesus en fråga med ett till synes självklart svar: Vill du bli frisk?

Varför ställer Jesus den här frågan när han redan vet svaret?

Det är väl klart att mannen vill bli frisk?! Något annat hade varit konstigt. Som svar på frågan förklarar mannen för Jesus att han aldrig lyckats ta sig ner till det helande vattnet. Varför ställer Jesus den här frågan när han redan vet svaret?

Mannens lösning

Jesus ser mannens största längtan och vill komma åt hans hjärta. Vad är det mannen innerst inne längtar efter, och framför allt, var tror han att han ska finna svaret på den längtan? Svaret på frågan visar vart mannen sökte sig för att få helande och upprättelse. Han förväntar sig att helandet ska ske genom att röra vid det helande vattnet i poolen. Med tanke på hur länge mannen varit sjuk kan vi tänka oss att han försökt kravla sig ner till det strömmande vattnet hundratals gånger, men aldrig lyckats göra det på egen hand. Jesus vet om hans strävan och hans misslyckanden med att på egen hand ta itu med sin sjukdom, och med sina ord helar Jesus mannen. Jesus visar att det inte är mannens egen strävan som leder till upprättelse. Istället handlar det om att söka sig till Jesus.

Det sanna svaret

Jesus helar mannen och det visar på hans omsorg och medlidande. Det visar också att Jesus har makten att hela fysiska sjukdomar. Allt detta stämmer om Jesus än idag. Men texten säger också att Jesus bär på svaret till det som alla människor söker – upprättelse och helande. Svaret på mannens djupaste längtan fanns inte på platsen som han förväntade sig, utan istället fanns svaret i mötet med Jesus. Jesus visar vart mannen istället borde sökt sig för att bli hel. Hos Jesus finns räddningen.

Var söker vi svaren?

Svaret på Jesus fråga “Vill du bli frisk?” verkar ju självklart. Vill du att din kropp, själ och ditt hjärta ska bli friskt? Detta är ju något vi alla vill, men vart söker vi oss? Den här mannen hade satt hela sin person och hela sin tid till att röra vid vattnet, men hans räddning fanns inte där, utan istället fanns svaret hos Jesus. Där, i Jesus närhet, finns svaren på vår längtan och där finns helande och upprättelse även för dig och mig.

Foto: Unsplash.com
DELA
Föregående artikelPrayer mate
Nästa artikelEn frånvarande Gud?